Ispitani prvi svjedoci u istrazi protiv dvojice bivših policajaca

IISTRAŽNI sudac zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić danas je saslušao prvo dvoje svjedoka u istrazi protiv bivših policajaca Bože Vučkovića i Zorana Košutića, osumnjičenih za primanje mita.

Na sudu se nisu mogli doznati pojedinosti iskaza svjedoka, no od izvora bliskog sudu, koji je želio ostati neimenovan, doznaje se da su svjedoci Irena Hren i Marko Marčinko u iskazima teretili dvojicu bivših načelnika u Odjelu za suzbijanje gospodarskog kriminaliteta zagrebačke policije.

Bivši direktor i većinski vlasnik propale "Glumina banke" Marko Marčinko na saslušanje je doveden iz zatvora, gdje izdržava sedmogodišnju kaznu zbog zlouporaba položaja i ovlasti kojima je njegova banka oštećena za oko 14,7 milijuna kuna. On je lani na HTV-u javno optužio Vučkovića da ga je ucjenjivao i tražio novac kako bi mu pogodovao u kriminalističkoj obradi.

Među svjedocima u ovom slučaju mediji su spominjali i nekoliko najviših sadašnjih i bivših dužnosnika MUP-a, među kojima i bivšeg ministra Šimu Lučina te ravnatelja policije Ranka Ostojića.

Istraga protiv dvojice bivših policajaca koji su nakon pokretanja kriminalističke obrade otišli iz policije ili zatražili umirovljenje, pokrenuta je sredinom rujna.

Zbog navodnog posredovanja u primanju mita i odavanja službene tajne, istraga je pokrenuta i protiv zagrebačkog poduzetnika Hrvoja Petrača, a provest će se u njegovoj odsutnosti jer je u bijegu. Za njim je raspisana i međunarodna tjeralica zbog sumnje da je sudjelovao u četverodnevnoj otmici maloljetnog sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca, krajem ožujka ove godine.

Osim za mito, USKOK dvojicu bivših policajaca sumnjiči za odavanje službene tajne i prikrivanje protuzakonito dobivenog novca, odnosno "pranje novca". Zbog toga je istražni sudac privremeno blokirao dio njihove imovine za koji se sumnja da je stečen novcem od mita.

Uz pokretanje istrage i blokadu imovine USKOK je zatražio da se osumnjičene pritvori zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, no to su u nekoliko navrata odbili i istražni sudac i vanraspravno vijeće Županijskog suda.

(Hina) xam yso

Pročitajte više