Istra- Istraga o fojbama u četiri jame

Na temelju zahtjeva županijskog državnog odvjetništva Istarske županije, nakon što su jučer u jami kod Trstenika u općini Lanišće na Buzeštini počele istražne radnje vezane uz iskapanja mogućih ostataka kostiju osoba stradalih u tzv. fojbama, istraga se danas proširila na još tri jame, no u cilju istrage županijski državni odvjetnik Vlatko Nuić nije popodne mogao reći je li tijekom ova dva dana u jamama nešto i pronađeno. L

Istražne radnje, koje se provode u jamama Hribce, Bršljanovica, Na krogu i u jami kod Trstenika, trajat će nekoliko dana, rekao je Nuić.

Vlatko Nuić je kazao kako je 2000. skupina speleologa u istarskim jamama pronašla ostatke kostiju za koje se kasnije utvrdilo da su ljudske. Stoga je županijsko državno odvjetništvo 17. prosinca 2002. predložilo istražnom sucu pulskog Županijskog suda pokretanje istražnih radnji jer ekshumaciju posmrtnih ostataka kao i obdukciju, kako bi se otkrio identitet stradalih, može naložiti jedino istražni sudac. Županijsko državno odvjetništvo tako je izdalo nalog za pokretanje istražnih radnji 20. studenoga prošle godine s ciljem utvrđivanja o kojim je nestalim osobama riječ i kada su one nestale.

Reagirajući na početak istrage o fojbama, predsjednik istarskih antifašista Miho Valić novinarima je rekao kako nisu samo partizani odgovorni za žrtve fojbi jer su, kako je rekao, "i oni sami stradavali u tim fojbama zajedno s nevinim žrtvama fašizma i nacizma".

"U fojbama je stradalo oko 330 ljudi premda pravi broj nikad nije utvrđen i teško da će se moći utvrditi. Nemam ništa protiv da se pitanje fojbi i žrtava već jednom raščisti, ali se protivim politici mržnje koja nas je prije 60 godina i dovela do fojbi", izjavio je Valić pitajući se komu danas ponovno treba otvaranje pitanja fojbi.

Saborski zastupnik Damir Kajin smatra pak kako svi oni koji nakon 60 godina aktualiziraju pitanje fojbi moraju biti svjesni pravnog, povijesnog, moralnog i političkog gledišta koje fojbe otvaraju. Po njegovu mišljenju, najgore što se može dogoditi pokušaj je kompromitiranja ciljeva NOB-a.

Saborski zastupnik Furio Radin smatra kako razgovor o fojbama treba voditi u "znanstvenim terminima", dok traženje odgovornosti, po njemu, danas više nema smisla. Radin je dodao kako je svojedobno tražio da se postave obilježja na mjestu gdje su bile fojbe, kako bi se na dostojanstven način riješio taj problem i cijeli slučaj prepustio povjesničarima. "Slučaj s fojbama nema smisla ponovno otvarati ni iz politički, niti iz pravnih razloga", zaključio je Furio Radin.

(Hina) xdspo yvkn

Pročitajte više