Istraga protiv bivšeg vlasnika "Retaga", tvrtke koja od Zabe potražuje 165 milijuna kuna

PROTIV Andrije Kovačevića (59), bivšeg vlasnika tvrtke "Retag" koja od Zagrebačke banke potražuje više od 165 milijuna kuna, pokrenuta je istraga zbog zlouporabe položaja i ovlasti, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Istragu protiv Kovačevića pokrenuo je istražni sudac Ratko Šćekić na prijedlog zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva koje Kovačevića sumnjiči da je zlouporabom položaja i ovlasti nezakonito od Zagrebačke banke pribavio 170,5 milijuna kuna Zagrebačke banke.

"Istražni sudac odbio je prijedlog tužiteljstva da se Kovačeviću odredi pritvor i da mu se kao mjera zaštite oduzme putovnica", kazao je Hini predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Božidar Rumenjak.

Kovačevića se tereti da je raznim nezakonitostima uspio prikazati da je njegova bivša karlovačka tvrtka "Retag", koja je sada u stečaju, pravni sljednik tvrtke "Tekstil import-export". Ta tvrtka od Zagrebačke banke traži povrata osnivačkog uloga koji je 1986. vrijedio 1.100 kuna, a s kamatama je, po presudi zagrebačkog Trgovačkog suda, dosegao više od 165 milijuna kuna. Tužiteljstvo ga tereti za taj iznos i još 5,4 milijuna kuna koje su mu već isplaćene.

Kovačević je te optužbe odbacio na predistražnom ročištu u studenome.

Nakon više žalbi tužiteljstva i privremenih zabrana, ovrha nad Zagrebačkom bankom u iznosu većem od 165 milijuna kuna prošlog je tjedna postala pravomoćna.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski kazao je prije tri dana da će HNB ovoga tjedna provesti ovrhu prema Zagrebačkoj banci.

U toj banci tvrde da isplata ni na koji način neće ugroziti likvidnost banke, te da će jedina posljedica eventualne provedbe ovrhe biti smanjenje ovogodišnje dobiti dioničara banke od 10 do 20 posto.

(Hina) so so

Pročitajte više