IZBORI NA KOSOVU 23. LISTOPADA

Parlamentarni izbori na Kosovu održat će se 23. listopada ove godine, priopćio je u nedjelju civilni upravitelj UNa na Kosovu Harri Holkeri.

To su drugi izbori za zastupnike kosovskoga parlamenta od okončanja rata 1999. godine, a kao i prve održane 2001. godine organizirat će ih međunarodna zajednica, odnosno Misija OESS-a.

Izbori će biti organizirani po proporcionalnom sustavu, sa zatvorenim listama i s jednom izbornom jedinicom, objavio je Holkeri na konferenciji za novinstvo na kraju petodnevna posjeta Kosovu podtajnika UN-a za mirovne operacije Juna Mari Guehenna.

Odluku da izbori budu organizirani bez izmjena u izbornom sustavu Holkeri je donio unatoč protivljenju civilnoga društva i nekih kosovskih stranaka koje su tražile otvorene liste, na kojima bi se o kandidatima izjašnjavali članovi stranke te više izbornih jedinica.

"Sustav zatvorenih lista dobro je poznat kosovskom društvu. Mislim da su zatvorene liste najbolja opcija za Kosovo u ovom trenutku", rekao je Holkeri i istaknuo da se time osigurava potrebna zastupljenost žena u parlamentu i institucijama.

Radna skupina za izbore nije mogla postići kompromis o izbornom sustavu. Zatvorene liste podržali su OESS i Demokratski savez Kosova, a Demokratska partija, Alijansa za budućnost Kosova i predstavnici civilnog društva zauzimali su se za otvorene liste.

Holkeri je konferenciji za novinstvo demantirao pisanje pojedinih medija da je tijekom nedavnog susreta s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom u Beogradu prihvatio formiranje posebne radne skupine za dijalog o privatizaciji na Kosovu.

Holkeri je rekao da je prije nekoliko dana donio uredbu o nastavku privatizacije koja se već provodi i najavio treći krug prodaje 12 novih poduzeća na Kosovu.

(Hina)xbb/vm ysd

Pročitajte više