Izbori u Abhaziji bez valjanih rezultata

NEDJELJNI predsjednički izbori u Abhaziji, gruzijskoj pokrajini koja je proglasila neovisnost, pretvorili su se u kaos nakon što su se u ponedjeljak dva vodeća kandidata ozbiljno sukobila zbog kašnjenja objave rezultata glasovanja.

Predsjednik na odlasku Vladislav Ardzinba je vladao tom regijom sve dok separatisti, uz potporu dobrovoljaca iz Rusije, nisu iz Abhazije, koja se proteže 200 km uzduž crnomorske obale, protjerali gruzijske snage.

Predsjednički izbori su imali za cilj pokazati odlučnost Abhazije - za sada međunarodno nepriznate - u uspostavi nezavisne države. Obojica vodećih kandidata se zalažu za nezavisnost i zagovaraju čvrste veze s Rusijom, abhazijskim pokroviteljom.

Rano u ponedjeljak, službena izborna web stranica objavila je rezultate prema kojima je premijer Raul Khadzhimba osvojio 53 posto glasova a njegov suparnik Sergej Bagapsh 33,58 posto glasova, no nakon sat vremena dužnosnici izbornog povjerenstva u glavnom gradu Sukhumiju su opovrgli spomenute rzultate.

"Ne znamo od kuda su došle te informacije...mi ih nismo proslijedili", rekla je glasnogovornica povjerenstva.

Bagapsh tvrdi da je on pobjednik ali da će izborna tijela pokušati izmisliti proceduralne nepravilnosti kako bi mu zanijekale pobjedu. Khadzhimba pak tvrdi da izbori nisu bili pošteni.

Pročitajte više