Izbori u Rusiji: Proputinova ujedinjena Rusija premoćno vodi

STRANKA Ujedinjena Rusija, koju je otvoreno podržao predsjednik Vladimir Putin, premoćno vodi na nedjeljnim ruskim parlamentarnim izborima s osvojenih više od 30 posto glasova, pokazale su postizborne ankete na izlasku s biračkih mjesta, prenosi ruska televizija.

Na drugom mjestu nalazi se Komunistička stranka s manje od 15 posto glasova, što predstavlja veliki poraz za stranku koja je na prethodnim izborima 1999. osvojila 24,9 posto glasova.

Ispitivanje koje je proveo institut ROMIR za list Moscow Times pokazalo je da je prokremaljska Ujedinjena Rusija osvojila 34 posto glasova, komunisti su osvojili 14 posto, dok se na trećem mjestu nalazi nacionalistička Liberalna demokratska stranka (LDPR) Vladimira Žirinovskog s 11 posto glasova.

Prema ispitivanju koje je proveo Institut za socijalna komparativna istraživanja, Ujedinjena Rusija osvojila je 37,1 posto glasova, Komunistička stranka 13,2 posto, a LDPR 11,6 posto.

Oba su istraživanja pokazala dobar rezultat nacionalističke stranke Domovina (Rodina), osnovane prije samo tri mjeseca, koja je osvojila oko devet posto glasova.

Liberalne stranke SPS i Jabloko prešle su izborni prag od 5 posto i, kako se čini, neće biti eliminirane iz nove Dume kao što su strahovali neki analitičari, pokazale su ankete.

Ostale stranke nisu prešle prag.

Objavljeni rezultati odnose se na proporcionalne izbore za stranačke liste s kojih se popunjava polovica mjesta u Dumi, odnosno 225 mjesta.

Preostalih 225 mjesta podijelit će se prema većinskom jednokružnom izbornom sustavu prema kojemu mandat dobiva onaj kandidat koji osvoji najviše glasova u pojedinoj izbornoj jedinici.

Očekuje se da će kandidati Ujedinjene Rusije osvojiti veliki broj tih mandata.

Pročitajte više