Izložba karikatura "30 godina Felixa"

Retrospektivna izložba karikatura Srećka Puntarića Felixa otvorena je večeras u Galeriji Ulupuh u Zagrebu u povodu u 30. obljetnice autorova rada.

Iako je karikatura uobičajeno urbana forma, u Felixovim crtežima pojavljuju se brojni neurbani likovi i situacije iz prirode, rekao je na otvaranju predavač na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Frano Dulibić.

Felix je povezao animalne likove koji imaju ljudske osobine i ljude koji imaju animalne osobine. U karikaturama se pojavljuju likovi iz prošlosti kao i iz sadašnjosti, a sjedinjuje ih glupost, kazao je.

Felixove karikature imaju humanističku poruku koja nas upozorava da smo postali tehnološki robovi suvremenog života, kazao je Dulibić.

Srećko Puntarić Felix (1952., Zagreb) prve je karikature objavio u humorističkom časopisu Kerempuh 1975. Od tog vremena pojavljuje se u gotovo svim tadašnjim dnevnim i tjednim novinama. U dnevnom listu Vjesnik surađuje od 1986., a u rubrici Felix u Večernjem listu redovito izlazi od proljeća 1995.

Surađuje i s europskim humorističkim časopisima Nebelspalter (Švicarska) i Eulenspigel (Njemačka).

Sudjelovao je na gotovo svim kolektivnim svjetskim izložbama i festivalima karikatura, gdje je osvojio tridesetak nagrada i priznanja.

Izdao je 27 knjiga karikatura u zemlji i inozemstvu. Osnivač je prve galerije za humor i karikaturu u Hrvatskoj pod nazivom "Felix Fun Factory" koja djeluje od proljeća 1994. u Zagrebu.

(Hina) xiluc ymd

Pročitajte više