IZLOŽBA PLAKATA "BOUND/LESS BORDERS" 4. lipnja U RIJECI

Izložba "Bound/Less Borders", serije od 36 plakata velikog formata umjetnika iz devet europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku, bit će otvorena u Rijeci, 4. lipnja u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, a moći će se razgledati do 29. lipnja, rekao je danas na konferenciji za novinare u Goethe Institutu u Zagrebu programski manager izložbe Darko Šimičić. L

Projekt "Bound/Less Borders" nastao je lani na inicijativu Goethe Institut Inter Nationes u Beogradu i Pakta za stabilnost u jugoistočnoj Europi kao refleksija na političke i kulturne promjene u regiji i na aktualne procese demokratizacije, otvaranja i uspostavljanja dijaloga, izjavio je Šimičić.

Tim kustosa iz Albanije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Rumunjske, Slovenije i Srbije angažirao je umjetnike koji su predložili radove na inicijalnu temu projekta - bezgraničnih granica, te su suvremenim i individulanim likovnim jezikom ostvarili seriju 36 plakata velikog formata namijenjenih izlaganju u javnim i galerijskim prostorima.

Uz izložbu je tiskan reprezentativni katalog s reprodukcijama svih radova i tekstovima na engleskom jeziku.

Izložba je prvi put prikazana u Beogradu, u svibnju prošle godine, a prije dolaska u Rijeku, vidjeli su je građani Cetinja, Sarajeva, Skopja, Sofije, Bukurešte i Soluna. Nakon Rijeke izložba odlazi publici u Tiranu, Ljubljanu, Kasselu, i što je razveselilo organizatore i potvrdilo da je riječ o univerzalnoj temi i da umjetnost nema granica - u Singapur, rekao je Šimičić.

Predstavljanje izložbe u Hrvatskoj organizirana je u suradnji s Goethe Institut Inter Nationes, Beograd i Zagreb, te zagrebačkog Instituta za suvremenu umjetnost i riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Od hrvatskih umjetnika izlažu Marin Gril, Vlado Martek, Ivan Šeremet, Leo Vukelić.

Šimičić je novinarima ispričao kako je u Beogradu izložba bila jako zapažena, osim u zatvorenom plakati su bili izloženi i vani, pa je tako crno-bijeli plakat hrvatskog umjetnika Vlade Marteka koji prikazuje zemljopisnu kartu Balkana preko koje velikim slovima piše Amerika, bio izložen na zgradi Ministarstva kulture.

(Hina) bma az

Pročitajte više