Izrael pustio 124 humanitarca iz Pojasa Gaze, među njima i srpski snimatelj

IZRAEL je počeo s oslobađanjem stranih aktivista koji su pokušali donijeti humanitarnu pomoć u Pojas Gaze.

Njih 124 prevezeno je autobusima u Jordan gdje su ih dočekali brojni simpatizeri. Stotine ostalih trebale bi biti deportirane tijekom sljedeća dva dana.

Većina aktivista dolazi iz islamskih zemalja koje imaju slabe ili nikakve diplomatske veze s Izraelom, poput Malezije, Indonezije, Bahraina, Kuvajta i Pakistana. Još 50 turskih aktivista pušteno je iz zatvora, saznaje BBC.

Među zarobljenicima i srpski snimatelj i državljanin Kosova

Među puštenim zarobljenicima je i jedan državljanin Srbije, snimatelj Srđan Stojiljković. Prema informacijama koje prenose srpski mediji, Stojiljković je bio među uhićenim osobama iz humanitarnoga konvoja koji je vozio pomoć Palestincima u područje Gaze. Stojiljković bi večeras trebao redovnom linijom doletjeti iz Tel Aviva u Beograd.

Srpsko veleposlanstvo u Tel Avivu je zatražilo puštanje Stojiljkovića er se radi o novinaru koji je imao urednu akreditaciju. Prema podacima iz izraelskih medija, u izraelskim zatvorima se nalazi i jedna osoba s Kosova koja ima UNMIK-ovu putovnicu.

Zarobljeno još oko 550 ljudi

Izrael je zarobio više od 670 ljudi koji su pokušali doći u Pojas Gaze. Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u utorak je priopćio da će se svi strani državljani koji su uhićeni tijekom akcije u ponedjeljak biti deportirani od utorka navečer.


Podsjećamo, izraelska vojska je u ponedjeljak zaustavila konvoj brodova s humanitarnom pomoći. Najmanje devet propalestinskih aktivista poginulo je kada su komandosi upali na šest brodova. Izrael tvrdi da su aktivisti prvi započeli s vatrom te da su komandosi zapucali u samoobrani.

Konvoj je u nedjelju napustio međunarodne vode kod Cipra, a u Gazu je trebao stići u ponedjeljak poslijepodne. Izraelska vojska je unaprijed najavila da će zaustaviti konvoj, objavivši kako prijevoz humanitarne pomoći vidi kao provokaciju.

Ubrzo nakon napada uslijedila je međunarodna osuda incidenta. Najburnije su reagirale islamske zemlje, budući da su aktivisti većinom islamske vjeroispovijesti i da je pomoć bila namijenjena islamskom stanovništvu.

SAD nije osudio napad

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame, tradicionalni izraelski zaštitnik, nije osudila izraelski napad koji je ugrozio napore oko izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora.

Amerika je tek izrazila žaljenje zbog žrtava te pozvala na, kako je istaknula državna tajnica Hillary Clinton, brzu, nepristranu i transparentnu istragu incidenta. Obama je nakon događaja izrazio sućut turskom premijeru Tayyipu Erdoganu.

Izraelski napad na konvoj jučer je oštro osudilo 27 zemalja članica Europske unije, upozoravajući na realnu opasnost od daljnje eskalacije sukoba na tom području. "Europska unija pozvala je obje strane i sve sudionike da spriječe eskalaciju napetosti" navodi se u priopćenju koje je objavio ured visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas lokalnim je medijima izjavio da je "izraelski napad na konvoj masakr“. Incident je rezultirao valom protestnih okupljanja, mahom ispred izraelskih veleposlanstava širom svijeta.

Izrael od 2005. godine kontrolira većinu granica, zračni prostor i teritorijalne vode Pojasa Gaze. Od učvršćivanja položaja 2007. godine propušta tek četvrtinu humanitarne pomoći u odnosu na dvije ranije godine.

Pročitajte više