Izraelska vojska napala Ramallu

IZRAELSKA vojska upala je u grad Ramallu i sukobila se sa palestinskim militantima, a u napadu je poginulo četvero ljudi, a dvadeset ih je ranjeno, prenosi BBC.

Oklopna vozila i buldožeri izraelske vojske blokirali su ulice oko glavnog trga u gradu, a iz helikoptera je otvorena paljba na prolaznike.

Agencije prenose da je cilj napada vođa  tzv. Brigade mučenika al-Aqsa, militantne skupine povezane s Fatahom. Napad je trajao sat vremena, a civili su bacali kamenje na vojsku, koja se povlačila iz grada, izvikujući parole.

Izrael je pristao na primirje u studenom. Palestinski pregovarač Saeb Erekat napad na drugi najveći grad na Zapadnoj obali nazvao je "podrivanjem napora da se postigne mir", te optužio Izrael za razaranje i pustošenje.

Izraelski premijer Ehud Olmert i egipatski predsjednik Hosni Mubarak izvanredno će se naći u Sharm el-Sheikhu na Crvenom moru kako bi pregovarali o ponovnom uspostavljanju i očuvanju mira u regiji.

Olmert je nasljednik premijera Ariela Sharona koji je već godinu dana u komi, uzrokovanoj teškim moždanim udarom. Liječnici smatraju da se nikada neće probuditi iz kome.

A. B.
Foto: AFP

Pročitajte više