Izraelska vojska uručuje naloge za evakuaciju židovskim naseljenicima u Gazi

IZRAELSKI vojnici počeli su uručivati naloge za evakuaciju židovskim naseljenicima u desetak naselja u Pojasu Gaze u ponedjeljak ujutro, nakon što je službeno počelo izraelsko povlačenje s tog okupiranog palestinskog područja.

Međutim, stanovnici nekih naselja odbili su suradnju i podigli su barikade na ulazima u naselja.

Vojnici i policajci koji sudjeluju u evakuaciji idu od kuće do kuće i uručuju obavijesti o iseljenju, no prema navodima očevidaca stanovnici naselja Naveh Dekelim i Netzer Hazani u području Gush Katif na jugu Pojasa Gaze blokirali su ulaze u naselja i ne dopuštaju ulazak vojnicima.

"Nećemo ih pustiti ni pod kakvim uvjetima", rekao je vođa naseljenika okupljenima pred ulazom u naselje Netzer Hazani, pozivajućih ih megofonom da pruže nenasilni otpor iseljavanju.

Stotine prosvjednika okupilo se i južnije u Neveh Dekelimu, gdje su suočeni sa stotinjak policajaca, a pregovora se o mirnom rješenju koje će im omogućiti da uđu u naselje.

Uručivanje naloga za iseljenje dio je prve, 48-satne faze, izraelskog povlačenja iz Gaze, koje je službeno počelo u ponoć kada je to područje zatvoreno za izraelske civile.

Oko 8.000 naseljenika ima na raspolaganju 48 sati da dobrovoljno napusti 21 naselje, nakon čega će biti evakuirani prisilno ako bude potrebno.

Izraelska vojska odlučila je izbjeći sukobe sa stanovnicima četiri naselja u koja im ne dopuštaju ulaz, izjavila je glasnogovornica vojske u Tel Avivu.

Izraelski mediji izvijestili su da su tijekom noći zabilježeni sukobi između naseljenika i vojnika u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.

Izrael je u područja s kojih se iseliti židovska naselja razmjestio više od 20. 000 vojnika.

(Hina) xdh ydh

Pročitajte više