Izvršena inspekcija prostora na kojima je održana vojna vježba Noble Midas 07

MINISTARSTVO zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva (MZOPUG) izvijestilo je danas kako je inspekcija zaštite okoliša MZOPUG-a zajedno s Inspektoratom obrane i Službom za nekretnine, graditeljstvo i zaštitu okoliša Ministarstva obrane (MORH)  obavila nadzor vojnih objekata korištenih tijekom vojne vježbe Noble Midas 07.

Nadzorom dokumentacije zračne baze Divulje i ratne luke Lora evidentirani su vrsta, količina i tokovi otpada koji se generiraju u nadziranim vojnim objektima prilikom redovnog korištenja od strane HV-a, te je utvrđeno da se od predviđenog nije odstupilo.

U priopćenju MZOPUG-a navodi se kako na svim lokacijama izvođenja vježbe nije bilo izvanrednih događaja u pogledu zaštite okoliša, međutim konačnu riječ trebali bi dati Zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba i Institut Ruđer Bošković u Zagrebu.

Te dvije ustanove analiziraju uzorke vode i tla uzete nekoliko dana nakon završetka vježbe na više različitih lokacija na prostorima izvođenja vježbe, a konačni rezultati analize i njihovo vrednovanje očekuju se do 15. studenoga.

Vježba Noble Midas je trajala od 1. do 12 listopada, a održavala se na području srednjeg Jadrana, vojarni knez Trpimir - zračna baza Divulje, vojarni Sveti Nikola - ratna luka Lora, poligonu Bralovac (Crvena Zemlja) kod Knina i poligonu Eugen Kvaternik kod Slunja.

I.K.

Pročitajte više