Janša: Irsko "ne" Lisabonskom ugovoru neće izazvati krizu niti utjecati na Hrvatski ulazak u EU

SLOVENSKI premijer i predsjedatelj Vijeća Europske unije, Janez Janša, sinoć je izrazio svoje razočaranje činjenicom da je Irska, prema rezultatima referenduma, obila ratificirati Lisabonski ugovor, no napomenuo je kako to neće izazvati novu krizu, niti utjecati na pristupne pregovore s novim potencijalnim članicama - Hrvatskom i Turskom.

Janša je za RTV SLO rekao: "Razočaran sam. Jednako tako bi bio razočaran i da Slovenija ne predsjeda EU, jer takav zastoj nije dobar za Europu". Negativni rezultati irskog referenduma, prema njegovom mišljenju, korijene imaju u irskoj unutarnjoj politici.

Dodao je i kako irsko "ne" neće izazvati novu krizu, poput one koja je u EU nastala 2005., nakon što su Francuska i Nizozemska, također referendumski, rekle "ne" Europskom ustavu. "Ovo nije tako velika kriza i trebat će bitno manje vremena da se postigne rješenje. Bitno je da ga se pronađe u roku nekoliko mjeseci", rekao je Janša, dodajući kako će europski čelnici rješenje zajednički tražit na summitu EU. Na summitu će se raspravljati i o drastičnom povećanju cijena energenata i hrane.

Janša je rekao i kako će se, unatoč irskom odbijanju Lisabonskog ugovora, njegova ratifikacija nastaviti u ostalim zemljama članicama EU, jednako kao što će se nastaviti i pregovori s Hrvatskom i Turskom, iako je sad sigurno da ni jedna neće u EU ući iduće godine.

I.M.
Foto: AFP

Pročitajte više