Japan razmatra preventivni napad na Sjevernu Koreju

SLUŽBENI izvori potvrdili su u ponedjeljak da japanske vlasti razmatraju opciju preventivnog vojnog udarca na sjevernokorejske raketne baze, javljaju svjetske agencije.

Japanska vlada trenutno se bavi pitanjem bi li takav eventualni napad nužno značio i kršenje japanskog ustava. Analitičari takve najave tumače kao zaoštravanje politike prema Sjevernoj Koreji, koja je prošlog tjedna izvela nekoliko pokusnih ispaljivanja dalekometnih raketa.

"Ukoliko prihvatimo činjenicu da ne postoji druga opcija sprječavanja napada, tada postoji mišljenje da bi napad na raketne baze bio u skladu s našim ustavnim pravom na samoobranu." - kazao je glavni tajnik Vlade, Shinzo Abe.

Japanski ustav brani upotrebu vojske u rješavanju međunarodnih sporova, kao i postojanje vojnih snaga namijenjenih ratovanju. U Tokiju to shvaćaju kao pravo na vojne postrojbe čija je isključiva namjena samoobrana. Japanska vojska broji oko 240,000 ljudi.

Glasnogovornica japanskog Ministarstva obrane kazala je kako Japan ne posjeduje dalekometno oružje poput balističkih projektila kojima bi mogao napasti sjevernokorejske raketne baze.

"Nema nikakve sumnje da su sjevernokorejski raketni testovi prijetnja Japanu, kao i cijeloj regiji. Prirodno je da Japan poduzima mjere protiv takvih prijetnji." - kazao je Abe.

N.B.

Pročitajte više