Japanski premijer konsolidira vlast u stranci u danima žalosti zbog Abea

Foto: EPA

JAPANSKI premijer Fumio Kishida izgleda da nastoji konsolidirati vlast unutar vladajuće stranke nakon dobrog izbornog rezultata koji mu je zapravo osigurao još tri godine premijerske dužnosti, dok stranka oplakuje ubijenog Shinza Abea.

Vladajuća konzervativna koalicija pod vodstvom Kishidine Liberalne demokratske stranke (LDP) povećala je svoju većinu u gornjem domu parlamenta samo dva dana nakon što je Abe, japanski premijer s najduljim stažom prije ostavke 2020., ubijen za vrijeme predizbornoga govora.

Zločin je šokirao zemlju u kojoj je oružano nasilje iznimno rijetko, pokrenuvši val žalosti, koji uključuje posjet američkoga državnog tajnika Antonyja Blinkena u ponedjeljak koji je izrazio sućut u ime predsjednika Joea Bidena.

"Dijelim s našim japanskim kolegama osjećaj gubitka i šoka koji svi osjećamo - povezani ljudi osjećaju - zbog ove užasne tragedije", rekao je na kraju kratkog zaustavljanja, tijekom kojeg se sastao s Kishidom. "Ali uglavnom sam došao po predsjednikovu nalogu jer smo više od saveznika, mi smo prijatelji. A kada je prijatelj povrijeđen, drugi prijatelji se pojave", rekao je.

Abe je vodio najveću frakciju unutar stranke

LDP i njegov mlađi partner Komeito osvojili su 76 od 125 mjesta u domu, u odnosu na prethodnih 69. Sam LDP osvojio je 63 mjesta, u odnosu na 55, čime je osvojio većinu mandata za koje je bio neizvjestan ishod izbora, iako sam nije uspio dobiti jednostavnu većinu.

Budući da izbori nisu zakazani za sljedeće tri godine, Kishida je dobio neuobičajeno veliki prostor za pokušaj provedbe ambicioznog programa koji uključuje povećanje potrošnje za obranu i reviziju japanskog pacifističkog ustava - dugogodišnji Abeov san prije nego što je zbog lošeg zdravlja dao ostavku 2020.

Abe je vodio najveću frakciju unutar LDP-a, a analitičari kažu da bi njegova smrt mogla potaknuti potencijalna stranačka previranja koja bi mogla dovesti u pitanje Kishidinu kontrolu. Na pitanje o reviziji ustava Kishida je u nedjelju navečer rekao da će se usredotočiti na sastavljanje nacrta zakona o kojem će se raspravljati u parlamentu. 

Istraga u tijeku

Umjesto slavljeničkog, raspoloženje u središnjici LDP-a u nedjelju navečer bilo je tmurno. U znak sjećanja održana je minuta šutnje za Abea, a Kishidino lice ostalo je smrknuto dok je stavljao rozete pored imena pobjedničkih kandidata na ploči u znak njihove pobjede.

Glavni tajnik kabineta Hirokazu Matsuno rekao je da će u ponedjeljak zastave biti spuštene na pola koplja. Bdijenje je zakazano za ponedjeljak, a njegov sprovod za utorak. Dok se zemlja pokušava pomiriti s ubojstvom, vlasti nastavljaju istragu osumnjičenika, 41-godišnjeg Tetsuya Yamagamija, koji je uhićen na mjestu događaja u Nari, u zapadnom Japanu.

Policija prefekture Nara priopćila je u ponedjeljak da im je osumnjičenik rekao da je dan prije pucnjave testirao oružje, očito vlastite izrade, upotrijebljeno za napad na Abea ispred zgrade u prefekturi Nari. Osumnjičenik je rekao policiji da je mjesecima planirao napad, optužujući bivšeg premijera za veze s vjerskom skupinom koju krivi za financijsku propast svoje majke, prema japanskim medijima.

Pročitajte više