Je li se šef EP-a zaista ispričao Hrvatskoj?

Foto: EPA/Screenshot

PREDSJEDNIK Europskog parlamenta i istaknuti političar Europske pučke stranke (EPP) Antonio Tajani jučer je u poslijepodnevnim satima objavio još jedno priopćenje zbog svojih skandaloznih fašističkih izjava o “talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji” koje je izgovorio na komemorativnom skupu kod Trsta u nedjelju, 10. veljače.

Pogledajte govor predsjednika EP-a koji je zgrozio Hrvatsku

U hrvatskom medijskom prostoru proširila se vijest da se Tajani za svoje izjave ispričao, no jedina garancija da se to doista dogodilo su izjave hrvatske eurozastupnice Ivane Maletić, također članice EPP-a, koja je nakon sastanka s njim izašla pred novinare i krenula uvjeravati hrvatsku javnost u Tajanijevu ispriku. Najavila je i da će on objaviti priopćenje u kojem se ispričava, no kada je to priopćenje objavljeno, moglo se vidjeti da u njemu isprike definitivno nema.

Ponavljanje stare priče

U Tajanijevom priopćenju stoji kako on “iskreno žali što je koristio riječi koje su mogle uvrijediti vaše građane i koje se mogu uzeti tako da impliciraju posezanje za teritorijem” te da to “nije bila moja namjera niti je to moje mišljenje o toj stvari”. Tajani je još jednom ponovio svoje staro objašnjenje, koje je u ponedjeljak prvi objavio Index, kako se njegova izjava o “talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji” odnosi na ljude koji su protjerani nakon Drugog svjetskog rata i njihove potomke, od kojih su mnogi bili prisutni na ceremoniji na kojoj je govorio.

Tajani je, dakle, izrazio žaljenje, ali se definitivno nije ispričao u tom priopćenju. U diplomatskoj i javnoj komunikaciji postoji jasna razlika između izražavanja žaljenja i isprike. Primjerice, Tajani je mogao reći da izražava žaljenje što je jučer padala kiša, što znači da on nema nikakvu odgovornost za taj nemili događaj. Isprika, pak, podrazumijeva da onaj koji se ispričava preuzme odgovornost za izrečeno ili učinjeno zato što je naknadno shvatio da je to bilo pogrešno te da jasno artikulira što je točno bilo pogrešno. 

Isprika u kojoj nema isprike

Tajani to definitivno nije učinio, nego je ponudio ono što se na engleskom kaže “non-apology apology”, odnosno ispriku u kojoj nema isprike. On je zapravo odgovornost za cijelu kontroverzu prebacio na građane Hrvatske i Slovenije koji su kao krivo razumjeli njegove riječi pa sada izražava žaljenje zato što su oni glupi pa su se uvrijedili zbog toga.

No kako je onda uopće došlo do toga da cijeli hrvatski javni prostor i skoro svi mediji, uključujući i Index, budu preplavljeni vijestima o tome da se Tajani ispričao?

Tajani poslao priopćenje bez isprike, pa ga povukao i poslao priopćenje s isprikom

Zahvaljujući agencijskoj vijesti Hine koja je objavila sljedeće: "Popodne sam se sastao s kolegama zastupnicima iz Hrvatske i Slovenije koji su mi uputili pismo. Iskreno žalim i ispričavam se što sam uporabio riječi koje su uvrijedile vaše sugrađane i koje su shvaćene kao oblik teritorijalnih pretenzija. To, budite uvjereni, nije bila moja namjera, niti moje mišljenje o tom pitanju", stoji u izjavi predsjednika Europskog parlamenta.

Otkud, dakle, to "ispričavam se" u Hininoj vijesti? Pa zato što je Tajani nekih pol sata nakon što je poslao prvo priopćenje u kojemu nije bilo isprike poslao i drugo priopćenje koje je potpuno identično prvom osim u dvije riječi. U prvom Tajanijevom priopćenju stoji "I sincerely regret", a u drugom Tajanijevom priopćenju stoji "I sincerely regret and apologize" tj. "Iskreno žalim i ispričavam se". Tajani je u drugom priopćenju dodao "and apologize", čime je nakon dugog natezanja i mnogo pokušaja konačno uspio u tekstualnoj formi iscijediti nešto nalik isprici. 

Izmišljanje Tajanijeve isprike najviše pomaže Plenkoviću

U svakom slučaju, znakovito je da je Tajani nakon sastanka s HDZ-ovim europarlamentarcima, na kojemu se po tvrdnjama Ivane Maletić iskreno i naširoko ispričavao i posipao pepelom, poslao priopćenje u kojemu isprike nema.  Teško je povjerovati da je riječ o tehničkoj pogrešci, s obzirom da se sve vrtjelo oko toga hoće li se Tajani ispričati ili ne, pa se uspio jedva ispričati u drugom jučerašnjom priopćenju, no i dalje ne preuzimajući odgovornost za svoje riječi. Tako da je i drugo Tajanijevo priopćenje školski primjer isprike bez isprike.

Tajanijeva iznuđena i neuvjerljiva isprika najviše odgovara premijeru Andreju Plenkoviću i HDZ-u, kojima je Tajani kolega u Europskoj pučkoj stranci i koji su se našli u vrlo neugodnoj situaciji zbog njegovog fašističkog ispada i posezanja za teritorijem Republike Hrvatske.
 

Pročitajte više