Jeb Bush: Da se zovem Jeb Smith, sada bih se natjecao za predsjednika

JEB BUSH, bivši guverner Floride i brat sadašnjeg predsjednika Georgea W. Busha, je u subotu u Washingtonu održao govor na Konzervativnom samitu, svom prvom važnijem političkom skupu nakon što je početkom godine bio napustio dužnost poslije dva guvernerska mandata.

Za mlađeg predsjednikovog brata se dosada smatralo kako će nakon prestanka svog mandata napustiti politiku, odnosno vratiti se uspješnoj poslovnoj karijeri. Kao razlog za to se navodi ogromna nepopularnost njegovog brata, odnosno nespremnost američkih glasača da u dogledno vrijeme povjere Bijelu kuću još jednom političaru s prezimenom "Bush".

Jeb Bush, s druge strane uživa veliku popularnost u Floridi, gdje je mandat morao napustiti jedino zbog ustavnih ograničenja, i gdje je njegova Republikanska stranka, za razliku od ostatka države, relativno lako uspjela očuvati guvernersko mjesto.

Jeba Busha također cijene u konzervativnom krilu Republikanske stranke, odnosno drže kako je predsjednikov brat u ideološkom smislu daleko "čišći" i dosljedniji konzervativac od brata, previše spremnog na kompromise s liberalnim krilom vlastite stranke, pa i demokratima.

Mnogi u američkim konzervativnim krugovima bi stoga upravo Jeba Busha voljeli vidjeti kao svog vođu, odnosno kao svojevrsnu protutežu republikanskim predsjedničkim kandidatima Johnu McCainu i Rudyju Giulianiju, kojima se spočitavaju previše liberalni stavovi u cijelom nizu društvenih pitanja.

Jeb Bush je na skupu žestoko napao ideološku nedosljednost svoje stranke, odnosno katastrofalan poraz svoje stranke na jesenskim izborima pripisao prevelikom sklonošću rasipanja federalnih sredstava u dnevnopolitičke svrhe. Bush smatra da su time republikanci izdali vlastitu platformu koja uz niske poreze zahtijeva i smanjenje državne uprave kao i njenog petljanja u život običnih građana.

Bushov govor - koji neki promatrači shvaćaju i kao svojevrsno distanciranje od vlastitog brata - je dočekan s burnim pljeskom.

Oduševljenje s Jebom Bushom među američkim konzervativcima je najbolje ilustrirao lobist Ed Gillespie, ustvrdivši da je politika države Floride temeljena na niskim porezima i racionalizaciji državne uprave bila daleko dosljednije sprovođenje konzervativnih načela.

"Imamo popularnog, uspješnog i dva puta izabranog guvernera koji bi, da se zove Jeb Smith, sada bio u Des Moinesu", rekao je Gillespie, aludirajući na saveznu državu Iowu gdje se vodeći političari ovih dana bore za glasove na stranačkim izborima za predsjednika.

Jeb Bush je, međutim, već više puta izjavio da ga predsjednički izbori 2008. godine ne zanimaju.

Na skupu su osim Jeba Busha pozvani i Newt Gingrich, bivši predsjednik Kongresa i arhitekt tzv. "Republikanske revolucije" 1994. godine, bivši guverner Massachusettsa Milt Romney te bivši guverner Arkansasa. Sva trojica pripadaju konzervativnom krilu stranke te se o njima špekulira kao o sudionicima predsjedničke utrke. 

D.A.

Pročitajte više