Još četvorica optuženih za nasilje na splitskom gay prideu: Vikali "morate umrijeti"

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu podignulo je još četiri optužna prijedloga za nasilje iz mržnje na splitskom gay prideu. Nakon 47-godišnjeg Damir M., optužena su četiri mlađa Splićanina, dvojica su mlađi punoljetnici, jedan ima 19, a drugi 21 godinu, ostala dvojica su 24-godišnjaci.

Vikali: "Morate umrijeti"

Terete ih da su ispoljili nasilničko ponašanje bez stvarnog razloga i povoda u nakani iskazivanja netrpeljivosti prema osobama LGBT orijentacije i onemogućavanja održavanja javnog skupa. Tako je 19-godišnji I. L. na povorku bacio granu oleandra s korijenom te kamenje, dok su ostali vikali: "Ubij, ubij pedera" i "Morate umrijeti". To je kod sudionika parade izazvalo strah i osjećaj poniženja te dovelo do otežanog odvijanja manifestacije.

U istražni centar privedeno 13 izgrednika

U istražni centar splitskog Županijskog suda do sada je, inače, privedeno 13 osumnjičenika za nasilje na gay paradi. Petorica su optužena, dok će se protiv ostalih povesti istraga. Trojici osumnjičenika je određen pritvor, jednom da ne bi utjecao na svjedoke, a ostalima da ne bi nastavili sa činjenjem kaznenih djela.

Tri pritvora i četiri mjere opreza

Četvorici privedenih izrečena je mjera opreza. Trojica ne smiju posjećivati bilo kakve javne skupove i povorke na cijelom području države, a moraju se i jednom tjedno javljati u Policijsku upravu splitsko-dalmatinsku, dok je jednom osumnjičeniku izrečena zabrana posjećivanja javnih priredbi na udaljenosti manjoj od 500 metara.

Pročitajte više