Jubilarni koncert Mješovitoga pjevačkog zbora "Lira"

MJEŠOVITI pjevački zbor "Lira" u povodu pedesete obljetnice djelovanja priredit će 7. prosinca jubilarni koncert u Velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, pod pokroviteljstvom predsjednika države Stjepana Mesića i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Zlatnim jubilarnim koncertom dirigirat će Robert Homen, a na programu su djela židovskih, hrvatskih i svjetskih skladatelja.

Glavni rabin Hrvatske Kotel Da-Don, uz blagoslov, zapalit će svijeću za blagdan Hanuku.

Židovska općina u Zagrebu prije 50 godina osnivala je "Liru", kako bi se nakon holokausta, najveće židovske tragedije, sačuvao od zaborava židovski lokalni melos - hebrejske sinagogalne i svjetovne pjesme, pjesme na jidišu, španjolsko-sefardske romance i suvremeni izraelski napjevi.

Istaknuti dirigent i skladatelj Emil Cossetto vodio je zbor od osnutka, pune 44 godine. Nakon Cosseta četiri godine zborom je ravnao Tomislav Uhlik, značajan doprinos uspjesima zbora dali su i dirigenti mlađe generacije Goran Jerković, Josip Šego i Tomislav Čekolj, koji su u kraćim vremenskim razdobljima ravnali "Lirom".

Prije više od godinu dana dirigentsku palicu pereuzeo je Robert Homen koji je s "Lirom" ostvario velike uspjehe na koncertima u Bernu i Ženevi 2003.

Zbor "Lira" na međunarodnim natjecanjima osvojio je mnoge nagrade, gostovao je u gotovo svim metropolama i većim gradovima Europe, dva puta u SAD-u, Kanadi i pet puta u Izraelu. Zbor je snimio 18 LP ploča, CD-a i kaseta.

Za polustoljetnog razdoblja organizator turneja u Hrvatskoj i inozemstvu bio je predsjednik zbora Mihael Montiljo.

Pročitajte više