Južnoafrička Republika slavi desetu obljetnicu demokracije, Mbeki položio prisegu

JUŽNOAFRIČKI predsjednik Thabo Mbeki položio je u utorak prisegu za drugi predsjednički mandat, dok njegova zemlja istodobno slavi desetu obljetnicu uspostave demokracije uz vojnu paradu i megakoncert na otvorenom.

Mbeki je prisegnuo na vjeru republici i poštivanje ustava pred desetak tisuća okupljenih na proslavi, među kojima su bili predsjednici i monarsi iz cijelog svijeta.

"Dugo je vremena naša zemlja sadržavala i predstavljala sve što je čovječanstvo smatralo najodvratnijim i najmračnijim", istaknuo je južnoafrički predsjednik. "Danas počinje drugo desetljeće demokracije. Uvjereni smo da ono što smo ostvarili tijekom prvog desteljeća demokracije pokazuje da mi Afrikanci možemo i da ćemo riješiti naše probleme", rekao je Mbeki.

Na današnji dan 1994. godine Južnoafrikanci svih rasa prvi put su zajedno glasali na izborima u povijesti, okončavši tako gotovo pola stoljeća rasne vladavine bijele manjine u toj zemlji. Nelson Mandela, koji je oslobođen nakon 27 godina zatvora kako bi predvodio pregovore za okončanje apartheida, izabran je za prvog crnačkog predsjednika te zemlje. Deset godina kasnije Mandela se priključio proslavi kojom se obilježava čudesna transformacija zemlje za koju su se mnogi bojali da će završiti krvoprolićem.

Unatoč rastućoj ekonomiji i novim prilikama za milijune onih koji su bili na marginama društva tijekom apartheida, zemlja se još uvijek suočava s brojnim izazovima - raširenim siromaštvom, visokom stopom nezaposlenosti i kriminalom te raširenom epidemijom AIDS-a.

Od ranog jutra u utorak mase su se počele okupiljati na proslavama ispred Union Buildingsa - sjedišta južnoafričke vlade još od kolonijalnih vremena.

Predsjednici Zimbabvea, Konga, Nigerije te kraljevi Lesota i Svazilanda bili su među predstavnicima oko 100 zemlja na proslavi.

Mnoge zemlje izvan Afrike poslale su izaslanstva niže razine. Zamjenik premijera John Prescott predstavlja Veliku Britaniju, a ministar za stanogradnju i razvoj predvodi izaslanstvo SAD-a.

Proslava je počela vojnim plotunima i aero-mitingom, a slijedi koncert ispred Union Buildingsa na kojem će svirati oko 200 južnoafričkih glazbenika i gala-večera. Južnoafrička veleposlanstva diljem svijeta također proslavljaju ovu obljetnicu.

Sigurnosne su mjere bile pojačane, a policija patrolira u 40 ulica oko mjesta glavne proslave.

Pročitajte više