"Kad porastem bit ću bin Laden", poručuju učenici iz grada u kojem je ubijen vođa Al-Qaide

IZGLEDA da najveće svjetske medijske kuće imaju svaka svoju priču o dojmovima djece koja su živjela u susjedstvu pakistanskog skloništa Osame bin Ladena.

Nakon što smo prenijeli reportažu CNN-a, koji je intervjuirao 12- godišnje klince koji su se potužili "da im iz skloništa nikad nisu vraćali loptice za kriket", agencija AFP također je razgovarala s maloljetnicima iz grada Abbottabada, koji bin Ladena smatraju mučenikom i junakom.

Njegovo ime je Barack Hussein, on je musliman, zašto je to učinio?

"Barack Obama je poslao svoje ljude u našu zemlju, prekršio je naša pravila. On je muslimanskog porijekla, njegovo ime je Barack Hussein Obama. Usprkos tome, nije bin Ladena sahranio na primjeren način, nego ga je bacio u more. To me rastužilo i naljutilo", kazao je AFP- 15-godišnji učenik vjerske škole u Abbottabadu Mohamed Tofel.

Medresa, odnosno glavna vjerska škola grada u kojem je ubijen vođa Al-Qaide, mjesto je gdje se djecu učilo da je bin Laden mudžahedin, heroj islama.

Djeca iz Abbottabada poručuju: Idemo u džihad!

AFP u reportaži spominje i djecu iz dobrostojećih civilnih škola, koja izjavljuju da je napad na pakistanskom tlu ujedno i napad na njihovu naciju.


"Osvetit ćemo Osaminu smrt. Počet ćemo džihad i pobijediti Amerikance", kaže učenik škole Bilal Umar. Njegov školski kolega Abas Kan dodaje: "Kad porastem, bit ću kao Osama.“

AFP prenosi da se pakistanski učenici iz Osaminog susjedstva sve češće igraju rata, s puškama-igračkama u rukama. Cilj najnovije igre je, piše AFP, vratiti čast Pakistanu i ubijati Amerikance.

 

Pročitajte više