Prije godinu dana objavljen je tweet koji je "promijenio tijek europske povijesti"

Foto: Twitter

PRIJE točno godinu dana njemačka federalna agencija za migrante i izbjeglice objavila je na svom Twitter profilu kako je za sirijske izbjeglice obustavljena procedura koja slijedi iz Dublinske konvencije.

Tweet je imao 175 retweetova i 165 lajkova, no upravo je to bio prvi post na društvenim mrežama koji je promijenio tijek europske povijesti, piše Guardian.

Upravo je ovaj tweet protumačen kao suspenzija pravila da prva europska zemlja u koju izbjeglice stignu treba preuzeti njihove zahtjeve za azil.

Prema riječima Geralda Knausa, kreatora sporazuma između Europske unije i Turske, ovaj tweet nije objavljen s ciljem da najavi veliku promjenu politike prema izbjeglicama, i nisu ga napisali vodeći ljudi njemačke politike.

"Činilo se kao da se u njemu naglašava ono što je već bilo očito - sirijske izbjeglice već su prestali vraćati u matične zemlje. I od tada je sve krenulo svojim tokom, jer je tweet potvrdio da će svi oni koji dođu u Njemačku u njoj moći i ostati. I to nije bila nikakva nova odluka, ali tweet je poslao jasan signal svima", kazao je Knaus.

Pročitajte više