Kako je ubijen Zoran Đinđić?

BEOGRADSKI dnevnik Kurir tvrdi kako je doznao od srpskih obavještajnih krugova što je prije pet i pol godina prethodilo atentatu na premijera Zorana Đinđića, koji se dogodio 12. ožujka 2003. u Beogradu. Navečer 11. ožujka 2003. u 19.55 sati u zračnu luku u beogradskom predgrađu Surčinu sletio je neoznačeni zrakoplov, čiji let nije registrirala srpska kontrola letenja, a kojim je doletjelo 12 muškaraca u civilnim odjelima.

Putnike je na aerodromu dočekalo šest automobila sa zatamnjenim staklima i nekoliko operativaca, koji su bili u službi Anthonyja Monktona, šefa britanskih obavještajaca u Srbiji, i Davida Blacka, šefa CIA-inih agenta.

Bez kontrole putovnica, kao ni bilo kakvih provjera, dvanaestorica su se ukrcala u spomenuta vozila te su se uz pratnju policijskih automobila s upaljenim rotirkama zaputili prema naselju Surčin. Djelatnicima aerodroma i pripadnicima policije nije bilo dozvoljeno da prilaze zrakoplovu.

Atentator, koji je bio krhke građe, jedan je od najboljih snajperista u svijetu

Kako je istaknuo neimenovani srpski obavještajac, svi pristigli muškarci osim jednog bili su snažne tjelesne građe, a bili su zaduženi za pružanje logističke potpore, kao i za slučaj potrebe izvlačenja samih atentatora na sigurno.

Upravo taj jedan od dvanaestorice, koji je upadljivo odudarao od ostalih bio je Đinđićev atentator. Bio je srednje visine, kratko podšišan te je imao upadljivo plave i prodorne oči. Prema saznanjima stranih obavještajaca, riječ je o jednom od najboljih snajperista koji je s vremena na vrijeme radio za zapadne tajne službe. Kako doznaje Kurir, atentatorovo prezime je Hill.

Kolona vozila je oko 20.20 sati pristigla do izolirane kuće na samom rubu Surčina, koju su osiguravali do zuba naoružani čuvari. Putnici su se zaputili u kuću, dok je atentator Hill s još jednim obavještajcem krenuo prema drugoj kući, u kojoj se nalazio suradnik britanske obavještajne službe.

Za ubojstvo Đinđića nepravomoćno su osuđeni Legija i njegovi suradnici

Kao što je poznato, Đinđić je ubijen snajperskim hicem narednog dana, 12. ožujka 2003. ispred zgrade vlade Republike Srbije.U Beogradu je u studenom prošle godine za njegovo ubojstvo pročitana presuda kojom su na 40 godina zatvora osuđeni bivši zapovjednik Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek zvani Legija i bivši pomoćnik zapovjednika Jedinice Zvezdan Jovanović, neposredni izvršitelj atentata.

Na 35 godina zatvora osuđeni su: Aleksandar Simović, Ninoslav Konstantinović, Vladimir Milisavljević i Sretko Kalinić. Po 30 godina dobili su: Željko Tojaga, Branislav Bezarević, Miloš Simović, Milan Jurišić i Dušan Krsmanović, a Saša Pejaković dobio je osam godina zatvora.

Što se točno događalo između dolaska dvanaestorice u Surčin i samog atentata još uvijek nije poznato.

Ig.M.
Foto: revija.kolubara.info

Pročitajte više