Tajna jedinica opisala kako je zadala težak udarac Rusima na Krimu

Foto: X

Bilo je potrebno samo šest pomorskih dronova, pogonjenih vodenim skuterima, da prošlog tjedna potope ruski brod s navođenim projektilima, tvrdi tajna ukrajinska jedinica koja stoji iza napada. Ukrajinska obrambena obavještajna služba priopćila je da je manji ruski ratni brod Ivanovec pretrpio višestruke pogotke u trup prije nego što su ga u jednom zaljevu na okupiranom poluotoku Krimu potopili dronovi.

 

Jedan od pilota dronova rekao je za CNN da je u napadu korišteno deset pomorskih dronova "MAGURA", od kojih je šest pogodilo metu i na kraju potopilo ruski ratni brod. Bio je to posljednji sramotni gubitak za rusku crnomorsku flotu.

Dronovi "MAGURA" dugi su samo nekoliko metara i pokreću ih vodeni skuteri, objasnio je pilot, ali imaju veliki domet od oko 800 kilometara, što njegovoj jedinici daje slobodu da lansira svoje dronove s bilo kojeg mjesta na ukrajinskoj obali u misije protiv ciljeva na Krimu.

Posebna jedinica

Pilot se identificirao pozivnim znakom "13" i član je specijalne jedinice u ukrajinskoj obrambenoj obavještajnoj agenciji (GUR), koja je povezana s brojnim napadima na Krim i u samoj Rusiji. Često koristi dronove za napade daleko izvan opsega konvencionalnog oružja iz ukrajinskog arsenala.

Noćna snimka koju su objavili Ukrajinci pokazala je kako Rusi pucaju na dronove dok jure prema Ivanovcu, prije nego što su najmanje dva drona udarila u bok broda, onesposobila ga i izazvala velike eksplozije.

Snimka uključuje upečatljivu scenu onoga što izgleda kao pramac broda Ivanovec koji viri iz vode dok tone na dno jezera Donuzlav. CNN nije mogao neovisno potvrditi tvrdnju Ukrajine o napadu, kao ni koji je brod pogođen i kada. Nije bilo službenih komentara Rusije o ovom napadu.

Kijev se sve više okreće dronovima kako bi parirao Rusiji. Posljednjih tjedana dogodio se niz napada dronovima koji su pogodili strateške ciljeve u Rusiji. Naftna i plinska infrastruktura Moskve našla se u opasnosti, a dronom je napadnut i ruski naftni terminal oko 100 kilometara zapadno od Sankt-Peterburga. "Rusi su se počeli buditi noću zbog eksplozija. Sada i oni mogu vidjeti kako izgleda rat", rekao je šef ukrajinske obrambene obavještajne službe Kirilo Budanov za CNN krajem siječnja.

Važna pobjeda Ukrajine

Vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske pozvao na sveobuhvatnu upotrebu bespilotnih letjelica na frontu kako bi se spasili životi ukrajinskih vojnika i kako bi se poništila materijalna prednost Rusije u oružju i streljivu.

"Upravo ti bespilotni sustavi - kao što su dronovi - zajedno s drugim vrstama naprednog oružja, pružaju Ukrajini najbolji način da izbjegne uvlačenje u pozicijski rat u kojem nemamo prednost. Ukratko, ovo znači sveobuhvatno redizajniranje operacija na bojnom polju i napuštanje zastarjelog i stereotipnog razmišljanja", napisao je ukrajinski general Valerij Zalužni u autorskom tekstu za CNN prošli tjedan.

Otkako je Rusija zauzela Krim 2014. i nakon dodatnih gubitaka nakon ruske invazije 2022. godine, Ukrajina više nema funkcionalnu mornaricu u Crnom moru. Ali potapanje broda Ivanovec još je jedna pobjeda u ukrajinskoj kampanji protiv ruske crnomorske flote. Najistaknutiji je bio napad na rusku raketnu krstaricu Moskva u travnju 2022. godine, koji je Rusiju prisilio da promijeni način djelovanja u blizini područja pod kontrolom Ukrajine.

"Učinak dronova je impresivan, ali njihovo vođenje je delikatan posao", rekao je ukrajinski pilot: "Glavno je osjetiti dron. Ako ga malo stisnete, možete izgubiti kontrolu nad dronom. Rekao bih da je to poput draguljarskog posla."

Nezgodna meta

Vođeni izdaleka preko Starlinkove veze, dronovi se također mogu unaprijed programirati za duga putovanja preko Crnog mora. Pilot neprestano nadzire putovanje drona, s tim da se konačni udar u mete često kontrolira ručno.

Nosivost drona od 250 kg može se povećati na 300 kg, dodao je pilot, ali nema potrebe za tim. Dronovi su pokazali svoju učinkovitost čak i protiv najvećih brodova ruske crnomorske flote. Dugački gotovo šest metara, dronovi su impozantni izvan vode. Ali kad jednom isplove, postaju nezgodna meta za rusku obranu.

"Prilično ih je teško vidjeti, pogotovo na otvorenom moru. Veličina otežava kontrolu kad je more valovito, ali također otežava neprijatelju da nas pogodi", rekao je pilot.

Naoružanje na ruskim ratnim brodovima nije dizajnirano za borbu protiv dronova, prisiljavajući mete poput Ivanovca da koriste topove koji su prikladniji za dvoboje s drugim brodovima. Video napada prikazuje metke koji pogađaju vodu dok se dronovi približavaju Ivanovcu. Takvo streljivo ne može zaustaviti nadolazeće bombe.

Na demonstraciji dronova na Crnom moru, CNN je vidio jedan pomorski dron - identičan onima korištenim protiv Ivanovca - kako izvodi oštra i skretanja pri brzini na autopilotu. "Nijedan ratni brod ne može imati manevarske sposobnosti kao ovi dronovi", dodao je ukrajinski pilot.

Pročitajte više