Kalmeta: Ovogodišnja turistička sezona najbolja od osamostaljenja

OVOGODIŠNJA turistička sezona po svim je pokazateljima najuspješnija od osamostaljenja Hrvatske, rekao je danas ministar turizma Božidar Kalmeta u saborskom aktualnom prijepodnevu.

Istaknuo je da je argument za takvu ocjenu 5-postotno povećanje dolazaka turista i 2-postotno povećanje noćenja u odnosu na prošlu godinu.

U Hrvatskoj je ove sezone boravilo skoro devet milijuna gostiju, nije zabilježen ni jedan veći incident, sve su javne službe kvalitetno odradile svoj posao.

"Najuspješnija sezona pokazuje da se Hrvatska stabilizirala i dobila imidž sigurne i organizirane turističke destinacije", kazao je ministar Kalmeta.

Ministar je odbacio tvrdnje da Vlada raspisuje natječaje za gradnju autocesta, a da nema za to potrebnih troškovnika i dokumentacije.

Ceste se grade po zakonu, sukladno pravilima, rekao je ministar Kalmeta.

Državna tajnica Ministarstva financija Martina Dalić odbacila je kao netočna nagađanja zastupnika SDP-a Nenada Stazića koji je ustvrdio da je Vlada Nacrt državnog proračuna za iduću godinu prije dala na uvid Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) nego Hrvatskom saboru.

"Prijedlog proračuna nije dan MMF-u, ni nekoj drugoj međunarodnoj instituciji, (jer) još nije ni gotov", rekla je državna tajnica Ministarstva financija.

Premijer Ivo Sanader izrazio je optimizam glede sudbine sisačke Željezare, te obećao da će Vlada učiniti sve da ona ne propadne.

Podsjetio je da je u Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) osnovana radna skupina koja treba ponuditi program opstanka te tvrtke.

Odbacio je i špekulacije oko sisačke Rafinerije, te najavio da se ide u njenu modernizaciju i da je zajamčen opstanak Rafinerije.

Pročitajte više