KALMETA ZADOVOLJAN MINISTARSTKIM SASTANKOM KVADRILATERALE

Hrvatski ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta izrazio je zadovoljstvo zaključcima sastanka ministara prometa zemalja Kvadrilaterale (Italija, Mađarska, Slovenija, Hrvatska) koji je u ponedjeljak održan na Brdu kod Kranja.

Kalmeta je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta rekao da je vrlo zadovoljan sastankom i obznanio da je sa slovenskim kolegom Jakobom Presečnikom dogovoren i sastanak na bilateralnoj razini koji će se održati uskoro.

"Vrlo sam zadovoljan zaključcima sastanka", rekao je Kalmeta, dodajući da se na sastanku osim o V. paneuropskom prometnom koridoru govorilo i o jadransko-jonskoj autocesti. Hrvatski je ministar izvijestio da će do 30. lipnja ove godine biti završena autocesta Zagreb-Split, s izuzetkom dionice duge 12 kilometara. Sljedeće godine godine na toj će trasi biti završeni i tunel Kapela i most preko rijeke Krke, rekao je Kalmeta i dodao da nakon toga slijedi gradnja autoceste prema Pločama i Dubrovniku, dok je u projektu i spoj Žuta Lokva - Rijeka.

Na bilateralnom sastanku sa slovenskom stranom koji će se uskoro održati bit će riječi i o povezivanju Hrvatske na V. paneuropski koridor istok-zapad preko Rupe i Postojne.

Kalmeta je vrlo korisnim ocijenio i razgovore vezane uz koridor Vc (Ploče, Sarajevo, Osijek, Mađarska), te koridora Vb (Rijeka, Zagreb, Mađarska).

Slovenski ministar prometa Jakob Presečnik najavio je da će se u Sloveniji uskoro održati stručne konzultacije o ubrzanoj gradnji infrastrukture na V. koridoru na kojima će sudjelovati sve zainteresirane države.

(Hina) fl dj

Pročitajte više