Kambodžanske vlasti uhitile bivše ministre režima Crvenih Kmera

KAMBODŽANSKA policija uhitila je Phnom Penhu bivšeg ministra vanjskih poslova u režimu Crvenih Kmera Ienga Saryja i njegovu suprugu Ieng Thirith, bivšu ministricu za socijalna pitanja, javlja BBC.

Bivši ministar i njegova supruga uhićeni su rano jutros u akciji policije koja je tri sata pretraživala njihovu kuću, a nakon toga je uhitila bračni par koji je u nekadašnjem brutalnom režimu obnašao visoke dužnosti.

Ieng Sary i Ieng Thirith u pratnji policije prepraćeni su na sud čiji rad podupire UN, a kojemu je namjena kažnjavanje zločina počinjenih nad Kambodžancima od strane Crvenih Kmera.

Oboje ih se tereti za zločine protiv čovječnosti, a Ienga Saryja i za ratne zločine. Bivši ministri odbacuju sve optužbe protiv sebe.

Uhićeni nakon niza godina slobode

Brutalni maoistički režim, koji je Kambodžom vladao od 1975. do 1979., odgovoran je za nasilne smrti oko milijun i 700.000 ljudi.

BBC javlja kako su Ieng Sary i Ieng Thirith preko deset godina slobodno živjeli u kambodžanskoj prijestolnici, unatoč tome što su bili visoki dužnosnici Crvenih Kmera.

Ieng Sary bio je šogor Pola Pota, utemeljitelja Crvenih Kmera. Ieng Thirith u tom je režimu obnašala dužnost ministrice za socijalna pitanja. Sary, kao ministar vanjskih poslova, često je predstavljao jedinu sponu između kambodžanske vlasti i vanjskog svijeta.

Drži ga se odgovornim za progon i ubojstva kambodžanskih intelektualaca te za planiranje, upravljanje i koordinaciju prisilnog rada i ubojstava.

I.K.

Pročitajte više