Karamarko dobio potporu saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost

TOMISLAV KARAMARKO dobio je danas podršku saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost za mjesto novog ravnatelja Protuobavještajne agencije (POAe).

Karamarko je podršku dobio bez glasova HSP-a i SDP-a.

Pravaši su bili suzdržani, jer su imali svog kandidata - saborskog zastupnika Vladu Jukića, a SDP-ovci Šime Lučin i Mirko Filipović se nisu ni pojavili na sjednici Odbora. Lučin je novinarima telefonski izjavio kako se ne radi ni o kakvom bojkotu.

Karamarko je nakon sjednice Odbora izjavio da mu je "cilj zaoštriti profesionalnost u službi i eliminirati uplitanje politike u rad tajnih službi".

Naglasio je da POA potpuno mora biti u funkciji nacionalne sigurnosti, kuća profesionalaca kojih se izbori i stranke ubuduće neće ticati skoro ništa.

Odbor za nacionalnu sigurnost zatražio je da se izradi analiza stanja u POA-i, te zadužio Karamarka da ga o tome, i o poduzetim mjerama, izvijesti u roku od 30 dana.

Predsjednik Odbora Ivan Jarnjak izvijestio je članove Odbora kako je od predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Ladislava Pivčevića dobio odgovor kako nisu postojala dva izvješća o radu POA-e, od kojih je jedno navodno išlo predsjedniku države Stjepanu Mesiću, a drugo premijeru Ivi Sanaderu.

Odbor se danas pozabavio i Vijećem za civilni nadzor tajnih službi, te zaključio kako njegov rada treba podržati, neovisno o ostavki njegovog predsjednika Vlatka Cvrtile.

Vijeće bi se trebalo sastati ovaj tjedan, a zajednička sjednica Odbora i Vijeća, na kojoj će se raspravljati o daljnjem načinu rada Vijeća, planira se sredinom siječnja.

Odbor je, na prijedlog HSP-ovaca, od MORH-a zatražio izvješće o navodnim seksualnim zlostavljanjima u vojsci.

Foto: FAH

Pročitajte više