KARLOVAC: Istraga o navodnim partizanskim zločinima - ekshumacija Kozjače čim dopuste vremenski uvjeti

Sudac Istražnog centra Županijskog suda u Karlovcu Ivan Perković izjavio je danas kako će na temelju istrage i saslušanih svjedoka o mogućim masovnim grobnicama nakon partizanskih likvidacija ratnih zarobljenika na karlovačkom području u svibnju 1945. izdati nalog za ekshumaciju Kozjače, šume kod Karlovca, čim dopuste vremenski uvjeti.

Nakon što je na inicijativu Društva hrvatskih političkih zatvorenika i Udruge "Hrvatski domobran" aktualizirano pitanje navodnih partizanskih masovnih likvidacija ratnih zarobljenika, djelatnici karlovačke Policijske uprave obavili su prošle godine obavijesne razgovore i prikupili dokumentaciju te su u kolovozu 2003. Županijskom državnom odvjetništvu podnijeli kaznenu prijavu za ratni zločin počinjen u Drugom svjetskom ratu.

U prijavi načelnik Odjela kriminalističke policije PU-a Tihomir Bišćan, uz ostalo, piše "o saznanjima o postojanju većeg broja masovnih grobnica" te da na području PU-a do sada nije procesuiran nijedan slučaj kažnjiva djela ratnog zločina iz Drugoga svjetskog rata ili odmah nakon njega.

Po dostupnim policijskim podatcima riječ je o likvidacijama više stotina ratnih zarobljenika i civila koji su u svibnju 1945. bili u "sabirnom centru Dubovac", a likvidacije su navodno provedene u Kozjači i na Jamadolu.

O ishodu pretraživanja Kozjače ovisit će daljnji postupak jer se u istom spisu s oko 400 stranica svjedočanstava, fotodokumentacije i raznih drugih dokumenata spominju još dvije lokacije: šuma Muljci kod Sjeničaka s navodno dvije masovne grobnice i šumoviti predio Međuvođe - Lužanjak između Generalskog Stola i Tounja.



(Hina) vhor sp

Pročitajte više