Karlovac: OESS pomaže uvođenje projekta "Policija u zajednici"

HRVATSKOJ policiji u uvođenju strategije "Policija u zajednici" stručno i savjetodavno pomaže OESS, a predstavnik te organizacije Paul Richardson, britanski policijski inspektor s 23-godišnjim iskustvom stečenim u Brightonu, danas je u karlovačkoj Policijskoj upravi održao predavanje o iskustvima policije u zajednici u Velikoj Britaniji.

Zajedničkim djelovanjem, izmjenom podataka, stalnom nazočnošću tzv.kontakt-policajca i njegovim služenjem građanstvu u četvrti za koju je zadužen stvaruju se uvjeti za smanjenje kažnjivih djela i podizanje kvalitete života, rekao je Richardson.

Umjesto zaokupljenošću posljedicama i ponovljenim kažnjivim djelima istih počinitelja hrvatski policajci više trebaju analizirati i uklanjati uzroke, rečeno je na predavanju. Strategija djelovanja "Policija u zajednici" u sklopu reforme MUP-a uvedena je u Hrvatsku pokusnim projektom u Zagrebu, Sisku, Rijeci, Osijeku, Vukovaru i Požegi, a najavljeno je njegovo uvođenje i u ostale dijelove države, navlastito, po riječima načelnika PU-a Zvonimira Vnučeca, u jadranske gradove zbog iduće turističke sezone.

Richardson je rekao da uvođenje projekta "Policija u zajednici" nije toliko skupo koliko je organizacijski zahtjevno i dugoročno jer "višestruko koristi građanstvu i na kraju se pokazuje kao dobar ulog". Napomenuo je da će OESS i nadalje podupirati ubrzano uvođenje toga projekta u Hrvatskoj.

Pročitajte više