Karzai želi dugoročno sigurnosno partnerstvo sa SAD-om

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai izjavio je u srijedu da od američkog predsjednika Georgea W. Busha namjerava službeno zatražiti dugoročno sigurnosno partnerstvo koje bi moglo uključivati i stalnu američku vojnu nazočnost u zemlji.

Na zajedničkoj novinskoj konferenciji s američkim ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom, Karzai je rekao da je posljednjih tjedana konzultirao mnoge od svojih sunarodnjaka o "strateškom sigurnosnom odnosu" sa Sjedinjenim Državama koje bi moglo pomoći Afganistanu da izbjegne strano miješanje i nove vojne sukobe.

"Zaključak do kojeg smo došli jest da afganistanski narod želi dugoročan odnos sa Sjedinjenim Državama", rekao je.

"Oni žele trajan gospodarski i politički odnos i što je najvažnije, strateški sigurnosni odnos kako bi se Afganistan mogao braniti, nastaviti prosperirati i spriječiti mogućnost stranog uplitanja", rekao je.

Karazi je kazao da je o tom pitanju već razgovarao s američkim predsjednikom, no sada zahtjev namjerava podnijeti i službeno premda nije rekao kada.

Upitan namjeravaju li Sjedinjene Države u Afganistanu izgraditi trajne vojne baze, Rumsfeld je kazao kako će o tom pitanju odlučiti američki predsjednik.

Rumsfeld je stigao u nenajavljeni, kratki posjet Afganistanu nakon kojeg kasnije tijekom dana putuje u Pakistan na sastanak s predsjednikom Pervezom Musharrafom i ostalim pakistanskim čelnicima. Ranije tijekom dana obišao je američke snage u Kandaharu i Qalatu. Rumsfeld je u utorak boravio u Iraku.

(Hina) xzt ydv

Pročitajte više