Jurčević: Za tri dana će biti potpisan sporazum o pandemiji. To će biti katastrofa

Screenshot: Saborska TV

Saborska zastupnica Ivana Kekin (Možemo) pozdravila je danas inicijativu da se bolje uredi segment kockanja, upozoravajući da ovisnost o kockanju u Hrvatskoj izravno pogađa 40.000 ljudi, neizravno gotovo četvrt milijuna.

Dodatno zabrinjava visoka zahvaćenost srednjoškolske populacije, više od 10 posto srednjoškolaca pokazuje simptome ovisnosti o kockanju, a tri četvrtine ih povremeno kocka, rekla je zastupnica u saborskom govoru na slobodnu temu.

Naglasila je kako su te brojke izravni rezultat izloženosti građana kockarskom sadržaju, reklamama i rasprostranjenosti kladionica. "Imamo 5500 prodajnih mjesta, imamo ograničen broj ljekarni, i javnih bilježnika, ne i kladionica. Imamo 3600 kladomata, a oni su visoko rizični za djecu i apstinente", rekla je Kekin.

DP-ovka: Svjedoci smo doseljavanja stanovništva iz Azije i Afrike

Dubravka Pehar Lipovac (DP) poručila je kako DP želi zadržati stanovništvo, prije svega mlade, koji odlaze iz Hrvatske za boljim životom zbog nezaposlenosti, niskih plaća, nesigurnosti u budućnost. DP želi zadržati to stanovništvo, bez kojeg se gubi fertilnost, energija, potencijal za opstojnost hrvatske nacije, rekla je zastupnica.

S druge strane, dodala je, svjedoci smo velikog doseljavanja stanovništva iz Azije i Afrike, koje je, "u usporedbi s našim radnicima i inženjerima, neadekvatno za naše područje".

"Hrvatska ne bi trebala svoje tržište rada zamijeniti takvim radnicima koji nemaju stručnu spremu, plus što je integracija takvog stanovništva u naše društvo otežavajuća zbog vjere, kulture i nekih drugih načina prilagodbe", kazala je.

Jurčević protiv sporazuma o pandemiji

Josip Jurčević (NZ) pozvao je kolege da se na "sve načine" suprotstave sporazumu o pandemiji koji bi trebao biti potpisan 27. svibnja. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) namjerava da se potpiše taj sporazum, trebala bi ga potpisati i Hrvatska, kao jedna od 194 članice i "to će biti prava katastrofa", rekao je Jurčević, podsjećajući što nam se sve događalo u pandemiji covida, od 2020. do 2023., koliko je toga bilo suspendirano.

Zabranjeno je bilo kretanje u svijetu, "prisiljavani smo na ubrizgavanje nekog pripravka koji će imati katastrofalne posljedice na budućnost", kazao je i dodao kako će spomenuti sporazum omogućiti WHO-u "da uvede teror nezamisliv u dosadašnjem svijetu", pa pozvao zastupnike da se tome na sve načine suprotstave.

Pavić: Imamo rekordan broj zaposlenih

Marko Pavić (HDZ) podsjetio je na nekoliko dobrih događaja iz proteklih dana, rast gospodarstva i zaposlenosti, pad nezaposlenosti, ističući da to nije slučajno, već je rezultat politike modernog suverenizma.

Europska komisija povećala je procjene rasta hrvatskog BDP-a s 2.6 na 3.3 posto, Hrvatska će rasti tri puta više od prosjeka ostalih članica EU, Državni zavod za statistiku izvijestio je da je prosječna plaća dosegnula 1326 eura, što je rast od 78 posto u prva dva mandata vlade Andreja Plenkovića, rekao je Pavić i dodao kako je Hrvatska time prestigla mnoge članice, Rumunjsku, Bugarsku, Litvu, čak i Slovačku.

Imamo rekordan broj zaposlenih, 1.71 milijun osiguranika, prvi put nezaposlenost je pala ispod  90 tisuća, rekao je zastupnik i najavio kako Hrvatsku u budućnosti čeka ulaganje u mlade, u razvoj, konkurentnost gospodarstva.

Pročitajte više