KINA, IRAK, KAMATNE STOPE? SVE BROJNIJI RAZLOZI ZA BRIGU NA BURZAMA

Nastojanja Kine da ohladi svoje pregrijano gospodarstvo, sve žešće nasilje u Iraku te izgledi za skorim podizanjem američkih kamatnih stopa prošloga su tjedna na svjetskim tržištima dionica spustili vrijednosti burzovnih indeksa.

U takvim uvjetima njujorški Dow Jones indeks potonuo je 2,3 posto, na 10.225 bodova. Tehnološki Nasdaq spustio se za čak 6,3 posto, što je njegov najoštriji tjedni gubitak u protekle dvije godine, na 1.989 bodova.

Sezona tromjesečnih poslovnih izvješća prolazi dobro, bez većih neugodnih iznenađenja te uz solidan rast korporativnih zarada. I gospodarski pokazatelji ukazuju na nastavljen snažni američki oporavak. Protekloga je tjedna objavljen je indeks povjerenja američkih potrošača Conference Boarda, koji je u travnju dosegnuo 92,9 prema u ožujku zabilježenih 88,3 indeksna boda, što je njegova najviša razina od siječnja. Od ostalih gospodarskih pokazatelja ističe se optimizam američkih proizvođača u vezi poslovnih izgleda, koji doseže rekordnu razinu, nastavljeni snažan gospodarski rast i u prvom ovogodišnjem tromjesečju.

Međutim, sve to ulagače navodi na zaključak da bi američka središnja banka vrlo skoro mogla podignuti kamatne stope, pogotovo u svjetlu toga da su cijene nafte i benzina blizu rekordnih razina već tjednima, što bi moglo potaknuti rast inflacije. "Podatak o povjerenju potrošača potaknuo je uzlet cijena dionica, no to nije bilo dovoljno da bi tržište nastavilo u tome smjeru. Ulagači su prihvatili ideju o višim kamatnim stopama, no rast cijena goriva zaista ih plaši", ocijenio je raspoloženje na tržištu Jim Fehrenbach, direktor pri brokerskoj tvrtki Piper Jaffray.

Prevladala je i zabrinutost ulagača da su cijene dionica precijenjene. "Na tržištima se dogodio produljeni rast cijena dionica od ožujka 2003. i u ovome trenutku nije preostalo puno poticaja za njihovu daljnju kupovinu", kazao je strateg pri Dunvegan Associates, A.C. Moore. Najveća gubitnica bila je dionica Microsofta, oslabivši 1,1 posto uslijed dobitonosnih prodaja. Potonule su i dionice proizvođača čipova, u prosjeku za 2,7 posto.

Uz intenziviranje sukoba u Iraku, tržišta brinu i očita nastojanja kineskih vlasti da ohlade pregrijano gospodarstvo, koje je u prvom tromjesečju zabilježilo skok aktivnosti od čak 9,7 posto. Najviše su na udaru zbog toga bile dionice metalskih i rudarskih kompanija, ponajviše najvećeg svjetskog proizvođača aluminija Alcoe. Razlog za zabrinutost bile su kreditne restrikcije koje je uvela kineska vlada kako bi usporila prebrz rast gospodarstva te ograničila veliki apetit te zemlje za sirovinama. Kineski premijer Wen Jiabao izjavio je i da se razmatra ograničavanje ponude novca za projekte vezane uz čelik, cement i aluminij. To je spustilo cijene dionica Alcoe za četiri posto, a američkih čeličana za sedam do osam posto.

Vrijednost europskih burzovnih indeksa protekloga je tjedna također značajnije pala, budući su dobre korporativne zarade bile zasjenjene brigama oko Kine, skorog podizanja američkih kamatnih stopa te vjerojatno precijenjenih dionica. Londonski Ftse indeks spustio se 1,8 posto, na 4.489 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 2,9 posto, na 3.985 bodova.

Cijene europskih dionica u prosjeku su se spustile na najnižu razinu u zadnjih mjesec dana, jer na tržištu nedostaje novih poticaja koji bi pomogli nastavku trenda uzleta. "Pošteno je reći da je tržište u zombijevskom raspoloženju i jednostavno oscilira između nedavnih visokih i niskih razina, s malim prometom i slabom participacijom tržišnih sudionika", ocijenio je raspoloženje na tržištu Tom Hougaard iz tvrtke City Indeks.

Općenito, zarade kompanija s obje strane Atlantika u prvom ovogodišnjem tromjesečju bile su impresivne, gospodarski pokazatelji su poboljšani, no ostale su zabrinutosti vezane za precijenjenost dionica. "Snažan oporavak cijena dionica tipičan je za prvu godinu nakon trenda pada na tržištu", objavila je brokerska kuća Goldman Sachs. "Ove godine očekujemo pauzu na tržištima, koja obično slijedi nakon početnog oporavka. Treća godina od recesije određuje srednjoročni smjer: Očekujemo da nakon ove godine, u kojoj će cijene stagnirati, idući korak bude njihov skok".

Kako ulagače brine da sadašnji snažan rast zarada nije održiv, cijena dionica najveće njemačke banke Deutsche Banka spustila se tri posto, unatoč tome što je banka u prva tri mjeseca ubilježila neto dobit od 941 milijun eura. Za toliko je iz istog razloga oslabila i dionica kemijskog koncerna BASF-a. "Nakon snažnog oporavka cijena od prošle godine ulagači se pitaju je li ovo najbolje što može biti. Snažni gospodarski pokazatelji i rastući profiti osigurali su snažan poticaj cijenama dionica, no fond menadžeri žele ostvariti profit te se sve više usredotočuju na moguće loše vijesti poput vjerojatnog usporavanja gospodarskih aktivnosti u Kini", ocijenio je situaciju na tržištu John Hatherly, pri MandG Asset Managementu.

Tržišta pritišće i neizvjesnost oko točnog tajminga podizanja američkih kamatnih stopa. Ulagače muči trebaju li već sada započeti alokaciju kapitala iz cikličkih dionica u stabilnije blue-chip ili još pričekati. Dionice su bile pod pritiskom i zbog zabrinutosti da bi snažan kineski gospodarski rast mogao usporiti. "Kinezi su senzitivni; pokušavaju izbjeći prekomjernu proizvodnju roba poput čelika. U tome bi trebali uspjeti tako da će ulagačima bol biti privremena", ocijenio je strateg pri Gilissen Securitiesu Roger Hornett. Uvjerljivo najlošiju izvedbu imao je sektor proizvodnje sirovina. Cijene dionica rudarskih i metalskih kompanija u prosjeku su potonule oko 14 posto s najviše razine u zadnje dvije godine, koje su dosegnule prošloga mjeseca.

Na Tokijskoj burzi prošloga je tjedna Nikkei indeks oslabio gotovo 3 posto, na 11.761 bod.

(Hina) xsbo ysbo

Pročitajte više