KINA JAKO ZABRINUTA ZBOG TAJVANSKOG ZAKONA O REFERENDUMU

Kina je u petak objavila da je "jako zabrinuta" zbog novog tajvanskog zakona o referendumu i poručila da neće tolerirati bilo kakve pokušaje proglašenja neovisnosti tog otoka. L

Parlament Tajvana u četvrtak je usvojio prijedlog zakona o referendumu koji omogućuje raspisivanje referenduma o neovisnosti u slučaju da otok bude napadnut.

Taj otok, odvojen od Kine od 1949. godine kada je general Čang Kaj Šek na njemu uspostavio vlast protivnu komunističkom vođi Mao Zedongu, nikada nije objavio svoju neovisnost, no redovito mu Peking prijeti uporabom sile objavi li službeno svoje odvajanje.

"Odlučno se protivimo korištenju zakona o referendumu za tajvanske separatističke aktivnosti", objavio je kineski Ured za tajvansko pitanje.

U međuvremenu, Tajvan je Kinu u petak pozvao da ne reagira preburno na zakon, naglasivši da se tajvanska politika prema Kini time nije promijenila.

"Zakon o referendumu je važan korak u demokratizaciji Tajvana, no naša politika prema matičnoj Kini nije se promijenila", objavila je tajvanska vlada.

"I dalje smo odlučni u očuvanju suvereniteta Tajvana i mira s Kinom", poručila je.

Pročitajte više