Kina nastoji oživjeti sjevernokorejske nuklearne pregovore

Kina će tijekom vikenda u Sjevernu Koreju poslati svojeg izaslanika u sklopu nastojanja da se Pjongjang pokuša privoljeti na povratak u pregovore čiji je cilj riješiti nesuglasice oko nuklearnog programa te zemlje, izvijestili su u četvrtak kineski dužnosnici.

Na pregovore koji bi se trebali održati u subotu otputovat će visoki dužnosnik kineske Komunističke partije Wang Jiarui. Razgovarat će se o međunarodnim i regionalnim pitanjima, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Kong Quan za dpa.

Novi pregovarač SAD-a u pregovorima o sjevernokorejskom nuklearnom programu, američki veleposlanik u Seulu Christopher Hill i zamjenik južnokorejskog ministra vanjskih poslova Song Min otputovali su u četvrtak zajedno u Peking na hitne pregovore s kineskim dužnosnicima o Sjevernoj Koreji.

Glasnogovornik Kong rekao je kako bi Hill i Song trebali razgovarati s visokim kineskim dužnosnicima među kojima će biti ministar vanjskih poslova Li Zhaoxing.

Kong je također istaknuo kako Kina želi da Sjeverna Koreja i SAD "pokažu više fleksibilnosti i ozbiljnosti". "Obje strane moraju pokazati puno više strpljenja", rekao je.

(Hina) xmh ydv

Pročitajte više