Kina priznala da je provela "protusatelitski" test

KINA je u utorak objavila kako je provela "protusatelitski" test te na taj način potvrdila sumnje ranije izrečene iz Washingtona. No, kineski državni dužnosnici izjavljuju kako ispaljivanje projektila na jedan od njihovih zastarjelih satelita ne predstavlja nikakvu prijetnju ostalim zemljama i njihovim satelitima.

Za sada niti jedan međunarodni ugovor ne brani vojne udare na satelite. Prije Kine, isti su test napravile SAD u rujnu 1985., a stručnjaci kažu kako ostaci razorenog satelita mogu ugroziti one ostale.

Na pitanje o šteti koju ostaci razorenog satelita mogu učiniti ostalima, Jianchao nije znao dati odgovor, kazavši kako je to "tehničko pitanje".

Iz kineske vlade dugo vremena nisu željeli potvrditi provođenje testova na satelitima, te su sustavno opovrgavali da su 11. rujna razorili vlastiti satelit, što je u SAD-u viđeno kao prijetnja i rast vojne konkurencije.

Test kojega je Kina provela, kako izjavljuju iz kineske vlade, ne predstavlja prijetnju niti jednoj zemlji niti je na bilo koju zemlju usmjerena.

Upitan o tomu zašto je Kina odgađala javno priznati da je test proveden, Jianchao izjavljuje kako "Kina nema ništa za kriti", te kako je kineska vlada obavijestila američku o provođenju testa, dodavši i kako nema nikakvih saznanja o lansiranju još jednog projektila.

B.S.

Pročitajte više