Kineska Silicijska dolina - od falsifikatora do inovatora

Foto: 123rf

NA TRŽNICI Huaqiangbei u Shenzenu za samo nekoliko sati može se sastaviti kompletan pametni mobitel. Na nekoliko katova i desetke tisuća četvornih metara nalaze se dobavljači komponenti od kojih se proizvode mobiteli - kamere, matične ploče, kućišta, zasloni i slično. Sve što treba učiniti jest kupiti odgovarajuće dijelove i znati kako ih sastaviti, prenosi CNN Business.

I ne radi se samo o smartphoneima.

Kopije ili inventivnost

Ovdje se može pronaći sve što je potrebno za bilo koju vrstu potrošačke elektronike, od baterijskih punjača do dronova. Naravno, radi se o kopiranju poznatih tržišnih brendova, u pravilu Appleovih i Samsungovih proizvoda.

Zaštita intelektualnog vlasništva, jedan od glavnih razloga spora između američkih vlasti i Kine, ovdje ne postoji. Ali zato ima dosta inventivnosti. Neki pokušavaju iskoristiti dostupne komponente kako bi proizveli nove i poboljšane verzije postojećih uređaja.

Kina je prepuna inovacija

Kaotična stvarnost ove tržnice pokazuje kako se u Kini ponekad dolazi do inovacija. Stručnjaci tvrde da se Kinu više ne može promatrati samo kao proizvođački centar za proizvode dizajnirane i konstruirane u inozemstvu. "Kina je u posljednje vrijeme prepuna inovacija. One se događaju iznimno brzo, i to bez znanja ostalih", tvrdi Christian Grewell, profesor na sveučilištu NYU Shanghai.

Kao primjer Grewell navodi proizvođača pametnih mobitela Xiaomi koji je prilagodio svoj software prema željama korisnika, te munjevito prihvaćanje digitalnog plaćanja putem Tencentove aplikacije WeChat ili aplikacije Alipay tvrtke Ant Financial.

Baza hardvera

Nekoć malo ribarsko naselje u sjeni obližnjeg Hong Konga, Shenzen je danas blještava metropola s više od 12 milijuna stanovnika. Zajedno s ostalim južnokineskim gradovima u delti Biserne rijeke, razvio se tijekom 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća kao industrijsko središte. Međutim, danas je ipak poznatiji kao kineski odgovor na Silicijsku dolinu, dom tehnoloških divova poput Tencenta ili Huaweija.

Shenzen je postao primamljiv mladim i ambicioznim poduzetnicima koji žele iskoristiti položaj ovog grada u središtu tehnološkog proizvodnog lanca. Tako su nastali mnogi startupovi, primjerice DJI, glavni svjetski proizvođač civilnih dronova. "Ako imate ideju, ovdje ju možete brzo razviti i pronaći tvornice koje će je pretvoriti u proizvode", kaže Jasen Wang, predsjednik uprave tehnološko-edukacijskog startupa Makeblock.

Njegova kompanija proizvodi sklopove i komponente od kojih djeca mogu načiniti vozila na daljinsko upravljanje ili hodajuće robote i potom ih programirati prema svojim željama. Makeblockovi su proizvodi i softver prilagođeni djeci kako bi na zabavan način učila kompjutersko programiranje. Shenzen pruža dobre mogućnosti za nabavu hardvera toj tvrtki, koja je tijekom posljednjeg prikupljanja kapitala procijenjena na oko 350 milijuna američkih dolara.

No Shenzen nudi i ljudski potencijal.

"Ovdje posluje mnogo velikih kompanija i vrlo je lako pronaći inženjere za razvoj hardvera. Tako nešto ne postoji u Pekingu ili Šangaju", naglasio je Wang.

Brze promjene

Pritom u Shenzenu stvari funkcioniraju vrlo brzo. "Ako želite zaista brzo razviti svoj proizvod, onda trebate doći u Kinu, i to upravo u Shenzen. Ono što biste drugdje obavili za nekoliko tjedana ili nekoliko dana, ovdje ćete obaviti za nekoliko sati", kaže Steven Yang, predsjednik uprave Anker Innovationsa, tvrtke koja se bavi baterijskom tehnologijom.

Yangu je 36 godina i bivši je zaposlenik Googlea, a od Ankera je stvorio jednog od vodećih proizvođača prijenosnih baterijskih punjača za smartphone i ostale uređaje. Prihodi kompanije prošle godine premašili su 500 milijuna dolara, a svoje proizvode prodaju preko Amazona i Walmarta. Prema Yangu, prije desetak godina Shenzen je bio 90 % kopiranja i 10 % inovacija. Danas je taj omjer 70 % inovacija i 30 % kopiranja, tvrdi.

Strani konkurenti slažu se da su kineske kompanije podignule letvicu i postale vrlo konkurentne. U godišnjem izvješću trgovačkog predstavništva Europske unije u Kini, prvi put je većina anketiranih odgovorila da kineske kompanije smatra jednako ili više inovativnim od europskih.

Krivotvorenje nije nestalo

I dok u Shenzenu cvjeta inovativnost, krađa intelektualnog vlasništva i kršenje autorskih prava također su na zavidnoj razini.

Krivotvoriteljska industrija i dalje je vrlo snažna, pa se tako prodaju lažni iPhonei i Nike tenisice. I kompanija Anker bila je žrtva kopiranja u svojim počecima, ali Steven Yang smatra da su kineske vlasti postupno ipak zauzele tvrđi stav prema falsifikatorima. "Situacija je sve bolja iz godine u godinu", kaže Yang. Međutim, administracija američkog predsjednika Trumpa nije baš uvjerena da je tako.

Zbog toga je kineska krađa američkog intelektualnog vlasništva jedan od glavnih razloga trgovinskog rata između dvaju gospodarskih divova.

Stručnjaci smatraju da kineska vlada mora učini više kako bi Kina postala globalni tehnološki lider.

"Kina svakako želi da neke njene kompanije izađu na svjetska tržišta. I zato čini napore na mnogim područjima, kao što su električna vozila i umjetna inteligencija.

Međutim, da bi Kina zaista plasirala svoje inovacije u inozemstvo, mislim da će se morati sasvim uključiti u međunarodnu zajednicu u smislu zaštite intelektualnog vlasništva", zaključio je profesor Grewell.

Pročitajte više