Kinesko izaslanstvo u posjetu HRM-u i kopnenoj vojsci

Visoko vojno izaslanstvo Narodne republike Kine, predvođeno političkim komesarom Vojne oblasti Nanjing, generalom zbora Leiem Mingquiem, posjetilo je danas zapovjedništvo Hrvatske ratne mornarice (HRM) u Splitu, te zapovjedništvo IV. korpusa Kopnene vojske u Divuljama, kod Trogira.

Generala zbora Mingquia u zapovjedništvu HRM-a primio je zamjenik zapovjednika, komodor Zdenko Simičić koji ga je upoznao s ustrojem, poviješću, razvojem i reorganizacijom Hrvatske ratne mornarice u postupku približavanja euroatlantskim integracijama.

Članovi kineskog vojnog izaslanstva, koje će posjetiti više europskih država, posebno su zanimanje pokazali za napore HRM-a u preustroju, jer, kako je rečeno, i sami tragaju za modelom reorganizacije i osuvremenjavanja svoje mornarice.

Razgovaralo se i o hrvatskoj brodograđevnoj tradiciji, a obzirom na sličnost Jadranskog i Južnog kineskog mora, posebno zbog hrvatskih stoljetnih pomorskih iskustava u takvoj vrsti mora.

Kinezi su također sa zanimanjem razgledali flotu HRM-a, opremljenu, između ostalog, brzim patrolnim čamcima, kakve koriste i u svojem akvatoriju.

Suradnja hrvatskih i kineskih oružanih snaga već je postala tradicijom, istaknuto je u razgovorima, pa ovo nije prvi njihov posjet HRM-u, a i naša su izaslanstva u više navrata boravila u Kini.

Nakon sastanka u zapovjedništvu HRM-a, u Splitu, za kinesko visoko vojno izaslanstvo upriličena je plovidba splitskim akvatorijem na raketnoj topovnjači HRM-a.

U zapovjedništvu IV. korpusa Hrvatske kopnene vojske u Divuljama kinesko vojno izaslanstvo razgovaralo je sa zapovjednikom brigadnim generalom Matom Obradovićem.

(Hina) xdstr ysp

Pročitajte više