Klimatske promjene u 2000. usmrtile 150.000 ljudi

PROMJENE klime odgovorna je za smrt 150.000 osoba u 2000., pokazalo je istraživanje koje je financirala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), a u četvrtak je predstavljeno na UNovoj konferenciji o klimi koja se održava u Milanu.

Dokument na iscrpan način pokušava rasvijetliti sadašnji i budući utjecaj dosad neviđenih klimatskih promjena na Zemlji na zdravlje ljudi.

Istraživanje se napose bavi utjecajem porasta temperature za 0,4 stupnja Celzija od sedamdesetih godina 20. stoljeća na zdravlje te mjerama koje javne službe moraju poduzeti radi nadzora i sprječavanja tih promjena.

U istraživanju se ističe da je broj prirodnih katastrofa u devedesetim trostruko porastao naspram šezdesetih godina 20. stoljeća, donijevši sa sobom mnoštvo žrtava, kaže se u zaključku koji je poslan medijima.

Povrh toga, istraživanje upozorava na presudnu važnost klimatskih promjena u širenju zaraznih bolesti kao što je malarija, osobito nakon poplava, velikih pljuskova i zbog porasta temperature (blaže zime, toplija ljeta).

Tako je promjena klime odgovorna za 2,4 posto slučajeva dijareje i za 2 posto slučajeva malarije u svijetu u 2002., tvrdi se u istraživanju.

Istraživanje se bavi i različitim bolestima povezanim s ozonskim rupama, sa sve intenzivnijim poljodjelstvom, sve većom urbanizacijom, izumiranjem šuma, onečišćenjem zraka, hrane i vode te zagrijavanjem oceana.

Studija je izrađena u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom (WMO) i Programom UN-a za okoliš (PNUE), uz potporu Američke agencije za zaštitu okoliša (EPA).

(Hina) vrad dgk

Pročitajte više