Koalicija 200 km od Bagdada, američki Patriot srušio britanski zrakoplov

SNAGE protuiračke koalicije napredovale su i sada se nalaze otprilike 200 kilometara od Bagdada, ali iračke snage još uvijek pružaju otpor u lučkom gradu Umm Qasru.

Savezničke snage četvrti dan zaredom napadaju Umm Qasr i iako gotovo svakodnevno stižu informacije da je grad zauzet, u njemu još traje irački otpor, javlja dopisnik agencije AFP.

Grad se u nedjelju napadao iz zraka i topništvom. "Još uvijek postoje džepovi otpora, ali to ćemo očistiti do kraja", izjavio je jedan britanski narednik na licu mjesta.

Neki britanski zapovjedni izvori tvrde da se u Umm Qasru nalaze elementi elitne iračke Republikanske garde.

Iračani se "žestoko bore" ali u "malim skupinama", izjavio je britanski general Brian Burridge.

"Za sada se žestoko bore ali u malim skupinama", rekao je za BBC general Burridge, zapovijednik britanskih snaga u Zaljevu.

Burridge tvrdi da manje jedinice iračkih specijalnih snaga popunjavaju postrojbe redovne vojske, te da u stvari samo one sudjeluju u borbi i pružaju otpor.

Za rat je ustvrdio da će trajati "onoliko koliko bude potrebno".

Američke su postrojbe stigle do grada Najafa (Nadžaf), otprilike 200 kilometara od Bagada, i tamo naišli na otpor regularne iračke vojske.

Irački potpredsjednik Taha Jasin Ramadan, za kojega je CIA pretpostavljala da je ubijen u prvoj noći bombardiranja Bagdada, izjavio je u nedjelju da se svi irački gradovi "opiru" savezničkom osvajanju.

Suprotno prvim informacijama o američkom osvajanju Nassiriyje, ključnog prometnog čvora na putu prema Bagdadu, iz vojnih je izvora kasnije priopćeno da će grad biti zaobiđen zbog izbjegavanja uličnih borbi i civilnih žrtava.

Reutersov novinar koji prati američke marince javio je da su pripadnici američke postrojbe naišli na otpor prilikom približavanja gradu i da se u daljini vidi crni dim.

"Blokirani smo. Zbog iračkog otpora ne možemo naprijed iz sigurnosnih razloga", javio je novinar s položaja oko 30 kilometara od Nassiriyje.

U zračnim napadima na Tikrit poginule četiri osobe

Četiri osobe poginule su tijekom američko-britanskih zračnih napada na rodni grad Sadama Huseina Tikrit, javila je iračka televizija.

U televizijskom prilogu prikazan je oštećeni muzej u Tikritu, a liječnik iz mjesne bolnice Sadam rekao je kako su poginule četiri, a ranjeno je 13 osoba.

Također je pogođen hotel, a službeni irački izvor izjavio je kako su američke i britanske snage grad koji je udaljen 175 kilometara od Bagdada višekratno napadale i u petak i u subotu.

Britanski zrakoplov nestao poslije akcije u Zaljevu

Jedan britanski zrakoplov nestao je nakon sudjelovanja u misiji tijekom noći u Zaljevu, priopćilo je britansko minsiatsrtvo obrane.


"Zrakoplov RAF-a nestao je nakon misije u Zaljevu", rekao je glasnogovornik ministarstva. Dodao je kako ne može reći o kojem je tipu zrakoplova riječ, gdje je nestao, kao ni ikakve druge pojedinosti.

Britanski zrakoplov nestao je dan nakon sudara dvaju britanskih helikoptera iznad Zaljeva u kojem je poginulo sedam vojnika - šest britanskih i jedan američki, dok je u petak u padu helikoptera u Kuvajtu poginulo osam Britanaca i četiri Amerikanca.

Američke rakete Patriot vjerojatno su srušile britanski zrakoplov koji je tijekom noći nestao nakon akcije u Iraku, izjavio je glasnogovornik britanskog ministarstva obrane.

"Izgleda da su Patrioti ispaljeni na zrakoplov RAF-a u blizini iračko-kuvajtske granice. Posada se vodi kao nestala. Ne mogu potvrditi o kojem tipu zrakoplova se radi i koliko je članova posade bilo u zrakoplovu", izjavio je glasnogovornik.

Pročitajte više