Koizumi ishodio povratak djece otetih Japanaca

JAPANSKI premijer Junichiro Koizumi je nakon summita sa sjevernokorejskim predsjednikom Kim Jong Ilom u Pjongjangu ishodio obećanje da će se petoro djece dvaju japanskih parova koje su oteli sjevernokorejski agenti tijekom Hladnog rata moći vratiti u domovinu.

Japan će zauzvrat Sjevernoj Koreji ponuditi pomoć u prehrani od oko 250.000 tona riže i deblokirati medicinsku pomoć vrijednu 10 milijuna dolara, preko jedne međunarodne organizacije.

Sjeverna Koreja se tijekom summita obvezala da će riješiti nuklearnu krizu višestranim pregovorima. Kim Jong-Il je obećao da će nastaviti denuklearizaciju Korejskog poluotoka i pristao zadržati moratorij na probna ispaljivanja raketa, precizirao je Koizumi. "Predsjednik Kim Jong-Il je rekao da će u pregovorima tražit mirno rješenje", naglasio je japanski premijer na konferenciji za novinare.

Sjevernokorejska kriza buknula je u listopadu 2002. kada je Washington optužio Pjongjang da je pokrenuo svoj nuklearni program kršeći bilataralni sporazum potpisan 1994. godine.

(Hina) xtm ydj

Pročitajte više