Koji je uzrok izborne pobjede HDZ-a i poraza SDP-a?

KOJI je uzrok izborne pobjede HDZ-a i poraza SDP-a? Indexov bloger Siva eminencija PR-a donosi odgovor. "Samo na prvi pogled naslovno pitanje sugerira mogući složeni odgovor koji iziskuje mnoštvo analiza sa uključenih bezbroj parametara. U stvarnosti odgovor je vrlo kratak i jednostavan", započinje.

Prateći ankete, istraživanja i ispitivanja javnog mnijenja u proteklih 5 mjeseci, mogli smo, piše bloger, uočiti značajnu prednost SDP-a (8 posto) u odnosu na HDZ početkom ovog mjernog razdoblja. Dva mjeseca prije izbora ta razlika se prepolovila.

"Razlog tome isključivo leži u činjenici da je HDZ (tijekom kampanje, a u koju ne ulaze samo tri službena tjedna pred izbore, već i razdoblje tri-pet mjeseci prije) uspio uvjeriti dovoljan broj neodlučnih birača (onih koji odlučuju za koga glasati pred same izbore) da je ono što su oni ostvarili u protekle četiri godine dovoljno dobro da im se da još jedan mandat", objašnjava Siva eminencija te dodaje kako SDP nije uspio uvjeriti dovoljan broj tih istih birača da rezultati HDZ-ove vlade nisu dovoljno dobri

Izlazne ankete Pulsa za HTV i Jutarnji list pokazale da je 9,93 posto birača donijelo odluku o tome za koga će glasati tijekom kampanje, a čak nevjerojatnih 13,83 posto birača tu je odluku donijelo u zadnjem tjednu kampanje.

Brojka od ukupno 23,79 posto onih koji su u samoj kampanji donijeli odluku kome će dati svoj glas, govori o važnosti samih kampanja i njenim utjecajima na krajnji izborni rezultat.
 
Upravo se u ovom postotku krije poanta odgovora na naslovno pitanje, piše bloger.

"23,79 posto od ukupnog broja birača koji su izašli na izbore, čekalo je da svoju odluku donese na samom kraju i ostavilo dovoljno prostora političkim strankama da ih svojim kampanjama uvjere da njima daju svoj glas. Stranke koje su kampanjom jasnije, konkretnije i uvjerljivije uspjele artikulirati svoje poruke odnijele su veći dio tog ´neodlučnog´ kolača. I baš tu leži razlog izbornog poraza SDP-a", piše bloger.

"HDZ je točno znao što i kako treba iskomunicirati, a nasuprot tome SDP nije znao ni što, ni kako. Drugi puta u samo četiri godine HDZ je dobio, a SDP izgubio izbore na identičan način. Kampanjom!", zaključuje bloger.

Cijeli post pročitajte na blogu pr-eminencija.bloger.hr.

Pročitajte više