Koliko je Horvat nesposoban? Policija ga molila da zatvori opasnu zgradu - uzalud

Foto: Duško Jaramaz (Pixsell), Index

ZGRADA u vlasništvu države u strogom centru Siska, zaštićeno kulturno dobro, koja je značajno stradala u potresu, najbolji je primjer ne samo nesposobnosti ove vlade i resornog ministra Darka Horvata, već pokazuje i nevjerojatnu bahatost ove HDZ-ove vlade.

Naime, zgrada poznatija kao Tuškanova kuća bila je u funkciji sve do potresa krajem prošle godine, no danas ne samo da je razrušena i neobnovljena, nego nije ni konzervirana i zatvorena pa ondje ulaze mnogi. Krajem kolovoza dogodio se i požar unutar ove zgrade, a zbog svega morala je prema Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine reagirati i sisačka policija. Policija je doslovno molila vlasnike zgrade, državu, da objekt barem konzervira, odnosno zatvori kako ne bi bilo daljnjih incidenata. Bez uspjeha.

Pokušali smo i mi dobiti odgovore. Odgovarajući na upit Indexa iz Ministarstva nam kažu kako konzerviranje ove zgrade kreće uskoro, ne precizirajući kada. O datumu obnove ni riječi. No, krenimo redom.

Nakon naljepnice "neuporabljivo" zaboravili na zgradu

Zgrada pod nazivom Tuškanova kuća sagrađena je krajem 19. stoljeća, a sagradio ju je saborski zastupnik pravaške stranke za sisački kotar Grga Tuškan. Zgrada predstavlja jednu od sisačkih znamenitosti koja je posebno predstavljana na službenim stranicama Turističke zajednice Siska. Prije potresa u prizemlju je bila jedna banka, trgovine Školske knjige te caffe bar. Na katu se nalazio Županijski zavod za prostorno planiranje te nekoliko ureda. Zgrada je u vlasništvu države i pod ingerencijom Ministarstva kojim upravlja Darko Horvat.

Nakon što je područje Siska pogodio razoran potres, zgrada je teško oštećena, a dobila je naljepnicu "neuporabljivo". Od kada su iz te zgrade izašli dotadašnji korisnici prostora, u zgradu nije uloženo ništa. Predstavlja opasnost za prolaznike, dio vrata je razvaljen, negdje ih ni nema, a navečer i tijekom vikendom ondje se skuplja lokalna mladost i oni što nemaju gdje.

Ugroza za stanovništvo Siska

Krajem kolovoza u toj zgradi dogodio se požar, zapalila se, prema izvješću policije hrpa smeća, a najviše je bilo starog papira. Vatrogasci su brzo intervenirali pa nije nastala neka značajna šteta.

Sisačkoj policiji koja često mora intervenirati kraj te napuštene zgrade čini se da je taj požar bio poziv na uzbunu. Alarmirali su Ministarstvo državne imovine te ih zatražili da u cilju sprečavanja daljnjih incidenata i sprečavanja ugroze po stanovništvo, zapriječe i onemoguće pristup u unutrašnjost te zgrade. Policija moli državu da to napravi što prije, kako ne bi došlo do daljnje devastacije ove zaštićene zgrade.

Pokušali smo i mi doći do odgovora, vezano za ovaj slučaj nevjerojatne nebrige koji pokazuje da ova vlast ne samo da nije sposobna obnoviti kuće na Baniji, nego ni pobrinuti se za zgrade i kulturna dobra u svom vlasništvu.

"Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine pokrenulo je 29. travnja 2021. godine postupak jednostavne nabave za uslugu izrade elaborata ocjene postojećeg stanja građevinske konstrukcije za uklanjanje uništene zgrade za zgradu na adresi Trg bana Josipa Jelačića 6 u Sisku. Nabava je pokrenuta po nalogu Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u dijelu koji se odnosi na otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, sukladno Odluci o postupanju u vezi s uklanjanjem uništenih obiteljskih kuća i drugih uništenih zgrada čiji ostaci neposredno prijete sigurnosti i zdravlju ljudi", stoji u odgovoru koji smo dobili od Ministarstva.

Poduzet ćemo sve potrebne radnje...

Iz Ministarstva nam kažu da je projektant izradio i elaborat i hitne mjere za osiguranje građevine od urušavanja još 5. srpnja 2021. godine.

"Predmetnim Elaboratom predlaže se provedba hitnih mjera (zaštita perimetra građevine, uklanjanje svih nestabilnih i nevezanih dijelova s pročelja građevine, uklanjanje nadstrešnice zapadne dogradnje, podupiranje uglova zapadnog pročelja zgrade, uklanjanje crjepova te zaštita zgrade od atmosferilija izvedbom zaštitne folije)", stoji u odgovoru Ministarstva.

Iz Ministarstva su nam potvrdili kako su nedavno zaprimili obavijest o nedavnom požaru u navedenoj nekretnini iz Policijske postaje Sisak.

"Slijedom svega navedenog a sukladno zakonskim ovlastima, Ministarstvo će u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Sisku poduzeti sve potrebne radnje oko onemogućavanja pristupa u unutrašnjost navedenog objekta postavljanjem zaštitne ograde, a koja će služiti i u svrhu zaštite neposrednih prolaznika i imovine, te iza toga poduzeti potrebne radnje sukladno zaključku elaborata te poduzeti daljnje korake u okviru svoje nadležnosti ne bi li se nekretnina sanirala", kažu na kraju. Od potresa je, podsjetimo, prošlo devet mjeseci.

Papiri su čisti

Podsjetimo kako je vladin plan obnove potresom razrušene Banije doživio potpuni kolaps. Suočen s kritikama, premijer Andrej Plenković obišao je nedavno ta područja te obećao kako će se ubrzati obnova na potresima pogođenim područjima.

"Najveći problem ovog zakona su imovinsko-pravni odnosi", rekao je Plenković tom prigodom. No primjer Tuškanove kuće govori drugačije. Zgrada je u 100-postotnom vlasništvu države, a ne da nije obnovljena, nego je i nakon potresa napuštena te predstavlja opasnost za žitelje Siska.

Pročitajte više