Kolinda kao lik s mlakim pivom pred kladionicom

Foto: Index/EPA

“Lopta je okrugla. Danas svi igraju nogomet. Nije gotovo dok sudac ne svira kraj. Dali smo 110 posto od sebe. Nikog ne treba podcijeniti. Mi respektiramo svaku momčad”, svi ste čuli te i slične fraze kojima nogometaši, a dobrim dijelom i sportski novinari (koje usprkos svemu jako volim), pokušavaju fingirati razmišljanje. 

>> Kolinda: Trebamo biti ofenzivniji, agresivniji... Puno igrača stoji u sredini

Ako može pijanac, može i predsjednica

Svaka nogometaška i trenerska izjava ponovljena je već toliko puta da je besmisleno uopće slušati što imaju reći nakon utakmice. Svi ih znamo napamet i jednakim se riječima mogu analizirati i pobjeda i poraz i finale Lige prvaka i utakmica klinaca na umjetnoj travi zagrebačkog Kozjaka.

Zahvaljujući desetljećima ponavljanja jednih te istih frazetina, i zadnji pijanac s mlakim pivom u ruci sjedeći pred kvartovskim dućanom može fantazirati da je sposoban biti izbornik A reprezentacije. A ako može onaj koji je nažicao prodavačicu  da mu na dug da još jednu prije spavanja, onda može i predsjednica Republike.

Nudi se za izbornicu

"Vidjeli smo koliko smo bili dominantniji, nismo iskoristili toliko šansi, a oni su od dvije šanse iskoristili jednu. Mislim da je malo previše igrača ostalo u sredini. Ja bih ih malo više isturila u napad. Mislim da moramo biti malo agresivniji. Znate kako je uvijek mislim - 'no risk, no profit'. Treba malo ponekad i riskirati", izgovorila je Kolinda Grabar-Kitarović u miks zoni podno južne tribine maksimirskog stadiona nakon utakmice s Azerbajdžanom. I istovremeno se kandidirala za kvartovskog pijanca i nasljednicu izbornika Zlatka Dalića. Predsjednički izbori su blizu i pobjeda na njima nije sigurna pa se Kolinda Grabar-Kitarović nudi za šeficu reprezentacije.

Momčad odlično poznaje, skoro pa biblijski, vidjela ih je onako kako ih rođene majke nisu odavno vidjele. Nogometnim rječnikom barata besprijekorno, najvažnijom sporednom stvari na svijetu u proteklih godinu dana bavila se daleko intenzivnije nego vlastitim poslom. 

Spojimo funkcije

Posluša li je hrvatska reprezentacija i u nedjelju protiv Mađarske malo više riskira i zbog toga profitira, “poslože li se bolje i utakmica bude dinamičnija”, nema baš nikakvog razloga da Kolinda ne zamijeni Dalića na klupi. 

Ako je takva zamjena iz bilo kojeg razloga neprilična, predsjednica bi se mogla ugledati na svog uzora i prethodnika Franju Tuđmana. On je, prema riječima Miroslava Ćire Blaževića, treneru svih trenera diktirao sastav.

I ne samo to, nego je upravo njegov motivacijski utjecaj bio ključan za broncu na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Kad je već tako, nema baš nikakvog razloga da negdje u bliskoj budućnosti ne spojimo funkciju prvog fikusa Hrvatske s mjestom nogometnog izbornika. S pijanim klošarom pred kvartovskim dućanom ili kladionicom je već spojena.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više