Komemoracija u spomen na Juru Franičevića Pločara

KOMEMORATIVNI skup u spomen na pjesnika i romanopisca akademika Juru Franičevića Pločara (1918.1994.) održan je danas u HAZU-u u organizaciji Akademijina Razreda za književnost.

Govoreći o razlozima tog skupa koji se održava osam godina nakon Franičevićeve smrti, akademik Tonko Maroević pojasnio je da nakon smrti nekog književnika treba proći određeno vrijeme, tzv. ´čistilište recepcije´, kako bi se njegov opus mogao objektivno vrednovati.

Franičevićevo djelo i cjelokupni opus lirski su i epski komentar jednog vremena, ustvrdio je Maroević, dodavši kako se za njega običava reći kako je partizanski pisac. No, kako je dodao, u njegovu stvaralaštvu progovara glas poniženih i ugroženih, a njegov ideal pravde ima nespornu humanističku podlogu.

Prve je stihove objavio 1940., kao zemljoradnik i nedovršeni gimnazijalac, a njegove poetske zbirke koje su uslijedile afirmirale su ga kao pjesnika.

Obrat u njegovu pjesničkom stvaralaštvu nastupio je prelaskom sa standarda na dijalekt u zbirci ´Šaka zemje´, tiskanoj 1974., ocijenio je Maroević.

Govoreći o Juri Franičeviću Pločaru kao romanopiscu, Maroević je rekao kako u ´Gluhim zvonima´, objavljenim 1956., autor na istančan način prikazuje psihološki karakter likova.

Godinu dana kasnije uslijedio je roman ´Raspukline´. Prikazujući ambijent uoči rata, Jure Franičević Pločar prikazuje pukotine i raspukline u društvu i pojedincima, ustvrdio je Maroević.

U romanu ´Vir´, za koji je višestruko nagrađivan, prikazuje kalvariju jedne jedinice raspršene u brdu, konflikt određenog i nadređenog, te dijalektiku ponašanja u graničnim situacijama.

Prisjećajući se svog poznanstva s Pločarom, član-suradnik Akademije Nikica Petrak ustvrdio je kako bez obzira na to što se misli o njegovoj političkoj biografiji, riječ je o čovjeku nacionalnog poriva čije je pjesništvo bilo lišeno ideoloških tragova.

Pročitajte više