KOMORA ISTRAŽUJE Ako su odvjetnici Lex Todorić radili besplatno, bit će kažnjeni

Foto: FAH

IZ SDP-a su nedavno prozvali potpredsjednicu vlade Martinu Dalić oko angažmana odvjetnika iz tvrtke Šavorić i partneri koji su radili na Lex Todoriću. Sporno im je što su isti odvjetnici radili i za rusku VTB banku, koja je jedan od Agrokorovih kreditora, ali je i Peđa Grbin postavio pitanje troškova vanjskih stručnjaka.

Potpredsjednica vlade Dalić odgovorila je da su prijedlog zakona napisali stručnjaci njezinog ministarstva, priznajući da su u različitim fazama konzultirali više pravnih i financijskih stručnjaka, od kojih nitko nije dobio honorar.

Šavorić i partneri nisu smjeli besplatno raditi za vladu

Osim što Dalić i dalje taji popis svih konzultanata, koje je Index zajedno s troškovima zatražio čim su procurile informacije o specijalnom zakonu, sada je sporan i besplatni angažman konzultanata. Naime, ako konzultanti nisu za svoj posao honorirani, postavlja se pitanje očekuju li od vlade neku drugu vrstu usluge? 

Ne samo to, odvjetnici Šavorić, koji su i sami priznali da su radili za vladu, prema odvjetničkom kodeksu nisu smjeli raditi besplatno jer oni nisu socijalni slučaj. Kako nam je potvrdio Alen Jakobović, disciplinski tužitelj Hrvatske odvjetničke komore (HOK), komora zabranjuje svojim članovima besplatnu pravnu pomoć smatrajući da predstavlja nelojalnu konkurenciju.

Odvjetnička komora najavljuje izvide


Odvjetnici mogu raditi pro bono samo u dva slučaja, a vladin slučaj se ne uklapa ni u jedan od njih. Prvi, ako je osoba slabijeg imovinskog stanja ili stradalnik Domovinskog rata, u tom slučaju Komora im može dodijeliti besplatnog odvjetnika. Drugi, država može sukladno Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći izdavati ljudima uputnice na temelju socijalnih kriterija, koji s time mogu sami birati odvjetnike.

"Ako se odvjetnici toga ne drže, počinili su težu povredu dužnosti ugleda odvjetništva i bit će disciplinski procesuirani. Već danas ću poduzeti izvide, pozvat ću spomenute odvjetnike da se očituju o tome jesu li pružali pravnu pomoć, koju vrstu pravne pomoći i jesu li je naplatili? Imate pravni savjet koji prema odvjetničkoj tarifi košta 250 kuna, započeti sat i ugovor prema vrijednosti spora koji može biti naplaćen i 100.000 kuna. Moramo utvrditi jesu li istiniti navodi gospođe Dalić", kazao je Jakobović u razgovoru za Index.

Odvjetnici su u slučaju Crnoja ispostavili na kraju račun


Angažman odvjetničke kuće Šavorić oko Lex Todorića podsjeća na sličan slučaj Crnoja. Iako se ovdje nesumnjivo radilo o značajnijem pravnom poslu nego kada je bila riječ o utvrđivanju lažnog boravišta, epilog bi mogao biti isti.

Otkriće novinara Indexa da je tadašnji ministar branitelja Mijo Crnoja lažno prijavljen u drvenoj baraci, zakotrljalo se u prvorazredni politički skandal, pa je vlada Tihomira Oreškovića za pravnu pomoć angažirala Čedu Prodanovića, Jadranku Sloković i Jasnu Novak.

Odvjetnici su utvrdili da Crnoja nije počinio kazneno djelo nego prekršaj, što su iz vlade prešutjeli javnosti, prezentirajući samo kako ministar nije ništa kriv. Na kraju je sam Crnoja dao ostavku, a usluga odvjetnika nije bila besplatna kako su najavljivali. Zbog novinarskih upita i reakcije HOK-a, koja je odvjetnicima zaprijetila disciplinskim postupkom, vladi je na kraju ipak ispostavljen račun.

Pročitajte više