Komšić: Gradnja pelješkog mosta ugrožava izlaz BiH na more

ČLAN Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je kako će Hrvatska ukoliko nastavi inzistirati na gradnji mosta kopno-Pelješac na dosadašnji način dovesti do spora s Bosnom i Hercegovinom koji može završiti i međunarodnom arbitražom, jer gradnja tog mosta ugrožava izlaz na more BiH, piše sarajevsko Oslobođenje.

Osim pelješkog mosta, kao problem na sastanku predsjedništva BiH i hrvatskog predsjednika Mesića ovaj vikend, pojavili su se i otočići Veliki i Mali školj.

"Oni (Hrvatska) sada tvrde da su se pojavile nove činjenice - izvodi iz katastra - koji kažu da su dva Školja njihova. Ako se ne možemo dogovoriti da poštujemo ono što smo već potpisali (Sporazum o granicama), u ovom je slučaju moguća međunarodna arbitraža.", izjavio je hrvatski član Predsjedništva BiH.

Krajem mjeseca očekuje se posjeta delegacije Vlade RH na čelu s predsjednikom Ivom Sanaderom Savjetu ministara BiH, i tu bi se trebali povući prvi konkretni koraci, izjavio je za Nezavisne Novine predsjednik Predsjedništva BiH.

"BiH ne želi praviti probleme već želimo da se do rješenja dođe dijalogom. Imamo osjećaj da se u vezi sa granicom kod Neuma stvari mijenjaju na štetu BiH. U Republici Hrvatskoj posjeduju nove dokumente kada su u pitanju Veliki i Mali Školj. Mi mislimo da je to teritorija BiH, a hrvatska strana je došla do dokumenata po kojima tvrde da pripadaju njima.", rekao je Radmanović.

Radmanović je izjavio da očekuje da će izvršni organi BiH i Hrvatske povući i konkretne korake u rješavanju pitanja o imovini BiH u Hrvatskoj, Luci Ploče, prolaska kroz Neum, te pitanju izbjeglica i o granica.

A.B.
Foto: AFP

Pročitajte više