KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA SLOVENSKOG PARLAMENTA

Slovenski parlament četvrtog saziva, izabran na parlamentarnim izborima 3. listopada, započeo je u petak ujutro svoje konstituirajuće zasjedanje, a predsjednik države Janez Drnovšek pozvao je nove zastupnike da čim prije izaberu što stabilniju vladu, podsjetivši da izazove koji stoje pred Slovenijom u idućem razdoblju. L

"Neposredne zadaće koje vas čekaju su konstituiranje parlamenta, te da što prije izaberete predsjednika vlade i što stabilniju vladu", rekao je Drnovšek, obraćajući se novim zastupnicima.

Prema dnevnom redu, parlament na svojoj konstituirajućoj sjednici treba potvrditi mandate svih zastupnika te izabrati predsjednika parlamenta.

Kandidat za mjesto predsjednika parlamenta je France Cukjati, kojega je kandidirala Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, pobjednica ovogodišnjim parlamentarnih izbora. SDS u novom sazivu ima 29 zastupnika u parlamentu koji ima 90 zastupnika. Očekuje se da će najjača parlamentarna stranka podržati i izbor Janeza Krambergera iz Slovenske pučke stranke (SLS) i Vasje Klavore iz Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) za potpredsjednika parlamenta.

Drnovšek je u uvodnom nastupu pred zastupnicima razdoblje koje nastupa konstituiranjem parlamenta četvrtog saziva ocijenio jednom vrstom normalizacije političkog života, nakon što su u ranijima prihvaćeni nacionalni zakoni i zakonodavstvo prilagođeno ulasku države u Europsku uniju, čime su ispunjeni glavni politički ciljevi nakon što je Slovenija postala samostalna država.

Završetkom prethodnog zakonodavnog razdoblja "postignuti su temeljni ciljevi" i u tom bi smislu rad novog parlamenta i vlade mogli teći u "normalnijim" uvjetima i tempu, rekao je Drnovšek istaknuvši da je među strankama "sve više dijaloga", a sve manje političke "zatvorenosti".

Drnovšek je također ocijenio da Sloveniju čeka mnogo izazova u Europskoj uniji.

"Moje je iskustvo je da se i prijedlozi iz malih država uvažavaju ako su ozbiljni, ako se zna pogledati preko vlastitog plota, u široj perspektivi", rekao je među ostalim Drnovšek.

Što se tiče zadaća na unutarnjem planu, on je istaknuo potrebu "učvršćivanja konkurentnosti gospodarstva" te definiranje pravog odnosa između gospodarske konkurentnosti i elemenata socijalne države, što je, kako je istaknuo, teško u vremenu u kojemu se time bave i velike države koje su koncept socijalne države i razvile, ali ga zbog ekonomske recesije sve teže primjenjuju.

(Hina) xfl ybr

Pročitajte više