U Srbiji su Konzumu zbog duga isključili struju, a u Hrvatskoj duguje više od 40 milijuna i - nikom ništa

Foto: Index/FaH/123rf

SAMO Konzum dužan je Hrvatskoj elektroprivredi više od 40 milijuna kuna. To je vidljivo iz tablice koju je izvanredni vladin povjerenik Ante Ramljak predao Trgovačkom sudu, a riječ je o prijavi tražbina.

Gotovo da i nema Agrokorove tvrtke koja nema duga za struju, a sve do jučer ovaj podatak smatrao se poslovnom tajnom. Naglasimo da je aktualni ministar financija Zdravko Marić, bivši visokopozicionirani direktor Agrokora, jedini član Skupštine HEP-a.

No krenimo redom.

Sve do jučer dug je bio poslovna tajna

"Sukladno Zakonu o postupku izvanredne Uprave nad trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, društva HEP grupe (HEP Opskrba, HEP Operator distribucijskog sustava, HEP Elektra, HEP Plin i HEP Toplinarstvo), prijavila su svoje tražbine prema Agrokoru d.d. i vezanim društvima. Utvrđene iznose tražbina objavit će izvanredna uprava Agrokora u jedinstvenim tablicama prijavljenih tražbina vjerovnika", odgovorili su nam u HEP-u krajem kolovoza ove godine.

> VELIKI MISTERIJ Znaju li uopće u HEP-u koliko im je Agrokor dužan za struju?

Ni u ožujku ove godine HEP nije htio odgovarati na pitanja o statusu Agrokora tvrdeći da podatke o njihovim kupcima mogu dati "samo na temelju traženja nadležnog suda ili Državnog odvjetništva". Takav podatak o dugovima bio je sporan zbog povlaštenog statusa Agrokora kod državnih tvrtki.

U isto vrijeme Agrokoru su u Srbiji zbog neplaćanja već isključivali struju u trgovinama. Do iskopčavanja je došlo zbog nepoštovanja ugovora o zakupu prostora i milijunskih dugova.

Belje s više od 14 milijuna kuna duga

No s hrvatske strane dugovi su se, čini se, gomilali.

Sam Agrokor ima neplaćen račun od gotovo 255 tisuća kuna, Belje je dužno HEP-u za plin 8,8 milijuna kuna, a za struju postoje dva računa od 1,3 milijuna kuna i 3,9 milijuna kuna. Jamnica je dužna više od 632 tisuće kune, a Ledo ima dva računa od gotovo 1,2 milijuna kuna kao i PIK Vrbovec, čija dva računa iznose 3,6 milijuna kuna.

Velpro je dužan više od pola milijuna kuna, Vinka više od 1,2 milijuna kuna. Vukovarski PIK duguje 748 tisuća kuna, a Zvijezda više od 1,2 milijuna kuna.

No Konzum je rekorder.

Konzum je ipak rekorder

Tako duguje 1.289.478,67 kuna HEP Elektri za isporučene račune te još dodatnih 13.921.435,22 kune po ugovoru. Račun za HEP Opskrbu iznosi 23.131.668,37 kuna, a tu je račun za HEP Toplanu od 2.159.497,93 kuna.

Pročitajte više