Koralji otkrivaju podrijetlo ljudskih gena

PROUČAVANJE koralja pokazalo je da su neke životinjske vrste prošle kroz razdoblje prekambrija s velikim brojem gena koji su prisutni i kod čovjeka, piše časopis Nature.

Na najveće iznenađenje znanstvenika, mnogi od tih gena ne postoje kod crva i muha, iako su se te životinjske vrste razvile milijune godina poslije koralja. Ta činjenica dovodi u pitanje neka znanstvena istraživanja koja nastoje rasvijetliti evoluciju čovjekovih gena proučavanjem crva ili muha.

Istraživanjem čiji su rezultati objavljeni u časopisu Current Biology proučeno je oko 1.300 sekvenci gena koralja Acropora millepora, a za oko 500 sekvenci utvrđeno je da postoje i u genetičkim bazama podataka. Promatrane sekvence bile su pojedinačni geni, razni dijelovi istoga gena ili izraženi dijelovi DNK koji nisu kodirajući dio gena.

Devedeset posto tih sekvenci postoji i kod čovjeka, a od tih gena njih 10 posto postoji kod čovjeka, ali ih istodobno nema kod vinske mušice (Drosophila melanogaster) ili kod crva Caenorhabditis elegans. Ovo otkriće navodi na zaključak da su se mnogi geni za koje se dosad vjerovalo da postoje samo kod kralješnjaka zapravo razvili mnogo ranije, a izgubljeni su tijekom evolucije mušice i crva.

"Prva je pretpostavka bila da kod koralja nećemo pronaći mnoge gene koji postoje kod viših životinja", kaže Robert Saint s Australskog nacionalnog sveučilišta u Canberri, jedan od voditelja istraživanja. Zbog toga su znanstvenici bili iznenađeni kad su kod koralja pronašli gene slične onima koji su odgovorni za razvoj posebnoga živčanoga tkiva, iako koralji imaju vrlo jednostavnu živčanu mrežu.

Ideja da su se geni koje se prije smatralo karakterističnima samo za kralješnjake zapravo razvili mnogo prije samih kralješnjaka nije novost. Alejandro Sanchez Alvarado, biolog specijaliziran za problematiku evolucije na Sveučilištu Utah već je i prije ovoga istraživanja kod crva Schmidtea mediterranea otkrio gene za koje se vjerovalo da su svojstveni samo kralješnjacima.

Glavni rezultat otkrića je činjenica da proučavanja muha i crva, iako mogu biti vrlo korisna za otkrivanje uloge gena u staničnim procesima, imaju vrlo ograničenu primjenu kad je riječ o istraživanju evolucije čovjekovih gena. "Moramo proučiti genome mnogih životinja kako bismo usporedbom mogli zaključiti koji su geni izgubljeni i donijeti zaključke o ulozi gena u čovjeka", smatra Alejandro Sanchez Alvarado.

(Hina) rug dgk

Pročitajte više